Vocabulary learning strategies of Turkish EFL learners in the School of Foreign Languages: Necmettin Erbakan University sample
Yabancı Diller Yüksekokulu'nda İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen Türk öğrencilerinin kelime öğrenme stratejileri: Necmettin Erbakan Üniversitesi örneği
- Tez No: 634660
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERSEN VURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kelime Öğrenme Stratejileri, Cinsiyet, Akademik Branş, Vocabulary Learning Strategies, gender, academic major
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmanın amacı, Necmettin Erbakan Üniversitesi hazırlık sınıfı öğrencileri tarafından kullanılan kelime öğrenme stratejilerini araştırmaktır. Amaç, en çok ve en az kullanılan stratejileri bulmak ve cinsiyet, lise mezuniyeti, akademik branş, İngilizce öğrenmeleri bölüm açısından zorunlu mu/seçmeli mi gibi değişkenler ile kelime öğrenme stratejileri kullanımı arasındaki farklılıkları tespit etmekti. Çalışma Necmettin Erbakan Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu'nda 169 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirildi. Bu çalışmada kullanılan Kelime Öğrenme Stratejileri (VLS) anketi Gu ve Johnson (1996) ve Gu (2005) tarafından tasarlanmış ve Kulikova (2015) tarafından değiştirilmiş bir versiyonudur. Sonuçlara göre kelime öğrenme stratejilerinde en sık kullanılan kategori bilişsel stratejilerdir. Katılımcıların büyük çoğunluğu sözlük stratejilerini en sık kullandıklarını bildirirken, kelime öğrenme stratejilerinin en az kullanılan kategorisi tekrarlama stratejileridir. VLS anketi araştırmacı tarafından uyarlanmış ve Türkçeye çevrilmiştir. SPSS aracılığıyla elde edilen sonuçların istatistiksel analizi, Türk EFL öğrencilerinin cinsiyeti, lise mezuniyeti, akademik anadalı, İngilizce öğrenmeleri bölüm açısından zorunlu mu/seçmeli mi gibi değişkenler ile kelime öğrenme stratejileri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olmadığını göstermiştir. Ancak, değişkenlere göre Türk EFL öğreniciler tarafından tercih edilen stratejiler arasında farklılık olduğu gözlemlenmiştir. Sonuçlar tartışılmış, teorik ve pedagojik çıkarımlar sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to explore the vocabulary learning strategies used by Turkish EFL learners in the School of Foreign Languages at Necmettin Erbakan University. The aim is to find out the most and the least frequently used strategies and to identify the differences in strategy use between gender, high school graduation, academic major, compulsory or selective English courses and vocabulary learning strategies. The study was conducted at Necmettin Erbakan University School of Foreign Languages with the participation of 169 students. The Vocabulary Learning Strategies (VLS) questionnaire used in this study was designed by Gu and Johnson (1996) and Gu (2005), and was a modified version by Kulikova (2015). The VLS questionnaire was adapted and translated into Turkish by the researcher. According to the results, the most frequently used category of vocabulary learning strategies is cognitive strategies. The great majority of participants reported using dictionary strategies most frequently whereas the least frequently used category of vocabulary learning strategies is rehearsal strategies. The statistical analyses of the results through SPSS indicated no statistically significant relationship between Turkish EFL learners' gender, high school graduation, academic major, compulsory or selective English courses and their vocabulary learning strategies. However, there was a difference between the strategies preferred by Turkish EFL learners according to the variables. The results are discussed and theoretical, and pedagogical implications are offered.