Turkish learners' awareness and use of English morphology in guessing the meanings of unknown words from context: A case study
Türk öğrencilerin İngilizce önek ve sonekleri kullanarak parçadan kelimenin anlamını tahmin etmeleri: Bir örnek olay incelemesi
- Tez No: 226517
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. JODEE WALTERS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kelime öğrenme stratejileri, tahmin etme stratejileri, ipuçları, ngilizce ekler, Vocabulary learning strategies, guessing strategies, knowledgesources, English affixes
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalısmada Türk öğrencilerin ?ngilizcedeki önek ve sonekleri kullanarakparçadan bilinmeyen kelimelerin anlamlarını nasıl ve hangi ölçüde tahmin ettikleriarastırılmıstır. Ayrıca, bu çalısma Türk öğrencilerin ?ngilizce önek ve sonekleri ayrıayrı nasıl kullandıklarını arastırmıstır.Çalısma Gaziosmanpasa Üniversitesi ?ngilizce Hazırlık Okulunda ortadüzey?ngilizce bilgisine sahip 10 öğrenci ile gerçeklestirilmistir. Veriler, öğrencilerindüsüncelerini sesli söyleme yöntemiyle toplanmıstır. Öğrencilerden bir okumaparçasını okumaları ve içinde ?ngilizce önek, sonek veya her ikisininde bulunduğu 13hedef kelimeyi tahmin etmeleri istenmistir. Sesli düsünce söyleme prosedürüsüresinde, öğrencilerin sesleri bir ses kaydediciye kaydedilmistir.Verileri elde etmek için ses kayıtları kağıda dökülmüstür. Veri analizi bukağıtların tekrar tekrar okunmasıyla yapılmıstır. Öğrencilerin kullandıkları bilgikaynakları belirlenmis ve sınıflandırılmıstır. Sonra, öğrencilerin basarılı ve basarısızingilizce ekleri kullanımları incelenmistir.Bu çalısma ?ngilizce önek ve soneklerin bilinmeyen kelimelerin anlamlarınıbulmada etkili olduklarını göstermektedir. Bu yüzden, ?ngilizce öğretmenlerininöğrencilerine ?ngilizce önek ve sonekleri nasıl kullanacaklarıyla ilgili stratejileriöğretmelrinin faydalı olacağı görülmüstür.
Özet (Çeviri)
This study investigated Turkish university preparatory school EFL learners?awareness and use of English affixes as a knowledge source in guessing themeanings of unknown words in written contexts. In addition, this study alsoexamined Turkish learners? use of prefixes and suffixes separately.The study was conducted with the participation of 10 pre-intermediatestudents at the English Language Preparatory School of Gaziosmanpasa University.The data was gathered through think aloud procedures. The participants were askedto read a reading passage and try to infer the meanings of 13 target words thatincluded prefixes, suffixes, or both. The participants were tape-recorded during thethink aloud procedures.The tape recordings were transcribed in order to provide the data. The dataanalysis involved reading and rereading of the tape scripts. Then, knowledge sourceswere identified and classified, and the participants? successful and unsuccessful usedof English morphology was examined.This study implies that English affixes are effective knowledge sources indetermining the meanings of unknown words. Thus, EFL teachers should teachstudents strategies about how to use English prefixes and suffixes in inferring themeanings of unknown words in context.