Geri Dön

İslam Hukuk tarihinde Halebi ve Mültekadaki metodu

Halebi in the history of the Islamic Law and his method in Multaqa

  1. Tez No: 63468
  2. Yazar: SALİM ERDEM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ AKPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 113

Özet

V ÖZET İslâm Hukuku insanların ihtiyaçlarını ve meşru maslahatlarını devamlı gözeten, her çağa cevap verecek bir kabiliyet ve elastikiyete sahiptir. Her bilim dalında olduğu gibi, İslâm Hukukunda da tarihi bir süreç söz konusudur. İslâm Hukukunun tarihi seyri hiç şüphesiz Hz. Peygambere vahyin gelmesiyle başlayıp, günümüze kadar ışık tutmuş ve kıyamete kadar da insanlığın ihtiyaçlarına cevap vermeye devam edecektir. İslâm Hukuku alanında telif edilen eserlerin hukuk dünyasına kazandın İması, hem diğer hukuklarla bu hukuk arasında bir mukayese imkanı doğuracak, hem de bu hukukun zenginliğinin ortaya çıkmasına katkıda bulunacaktır. Üzerinde çalıştığımız Burhaneddin İbrahim Halebi XV. asrın sonlarıyla XVI. asrın ilk yarısında yaşamış bir Osmanlı hukukçusudur. İslâmî ilimlerin hemen her dalında söz sahibi olan müellifin fıkıh sahasında yazmış olduğu“Mültekâ”adlı eseri daha sonraki bilim adamlarına kolaylık sağlayacak niteliktedir. Dönemin özellikleri göz önünde bulundurularak ele alman eser muhtasar olması hasebiyle medreselerde ders kitabı olarak okutulmuş, kadı ve müftülerin temel müracaat kitabı olması yönüyle de yarı resmî bir hukuk kitabı hüvviyeti kazanmıştır. Eserin bu derece meşhur olması nedeniyle, batı dillerinde İslâm Hukuku üzerine yapılan ilk etütler Mültekâ ve onun şerhlerine dayanmaktadır. Eser telif edildiğinden beri defalarca basılmış, üzerine birçok şerh ve haşiye yazılmıştır. İslâm kültürünün zenginliğinin ortaya çıkarılması amacıyla bu ve benzeri eserlerin gün yüzüne çıkarılması önem arz etmektedir. Bu tür çalışmaların tarihî ve ilmî bir çok gerçeğe ışık tutacağı kanaatindeyiz.

Özet (Çeviri)

VI ABSTRACT The Islamic Law has got an ability and flexibility which takes the legitimate needs and benefits of humanbeings into consideration and can answer all eras. As in every scientific branch, there is a historical process for the Islamic Law. Of course the historical course of the Islamic Law begins with the inspiration to the Prophet (Peace be upon him) and continues to the ende of the world. From this aspect the Islamic Law is alive, dinamic and open to all developments. The gaining of the works compiled on the Islamic Law to the world of the law will both give a chance to compare this law with the others and contribute to the richness of this law to come into being. Burhaneddin Ibrahim Khalabî, on whom we are studying, is an ottoman jurist who lived in the late XV. century and early XVI. century. He had on authority nearly in every branch of Islamic scienses and his work titled;“Multeqa”in the field of fiqh is considered an important source for the later scholars. Because this work written properly to the conditions of that period was abridged, it was thought in the theological schools as a lecture book and gained the identity of half offical law books for muftis and qadis (judges). For its such great reputation, the first studies in the Western languages on the Islamic Law were based on Multeqa and its commentaries. The work has been pressed many times since it was compiled, and many commntaries and marginal notes have been written on it. We have a conviction that such studies will shed light on many historical and scientific facts.

Benzer Tezler

  1. نظم الحكم و الإدارة في شمال الجزيرة الفراتية الدولة المروانية إنموذجاً (380هـ - 478هـ/ 990م-1086م)

    Mezopotamya'nın kuzeyindeki yönetim ve idare sistemine model olarak Mervani Devleti (380-478 HJ/990-1086M) / The governance and administration systems in Mesopotamia the Marwanid State as a model (380-478 /990-1086)

    BEHEŞTİ GÜLTEKİN

    Yüksek Lisans

    Arapça

    Arapça

    2024

    TarihMardin Artuklu Üniversitesi

    Tarih Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ NARJES KADRO

  2. Kemâlüddîn İbnü'l Adîm'in 'Zübdetü'l Haleb min Târîhi Haleb' adlı eserinde 'Mirdâsîler' bölümünün tercüme ve tahlili

    Kemâlüddn İbnü'l Adam's the translation and analysis of the 'Mirdasids' section in 'Zübdetü'l Haleb min Târihi Haleb'

    HASAN SOSAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    TarihBingöl Üniversitesi

    Tarih Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ÖMER TOKUŞ

  3. İslam hukuk tarihinde İmam Nevevî ve fıkhî tercihleri

    Imam Nawawî in the history of Islamic law and his fiqh (Islamic jurisprudence) preferences

    İMRAN HÜSEYİN ÇELİK

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2020

    DinDicle Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. METİN YİĞİT

  4. İslam Hukuk tarihinde fukahanın mezhep değiştirmesi

    Fugaha's changi̇ng of sect

    MURAT NERGİS

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    DinDicle Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. MUHAMMED TAYYİB KILIÇ

  5. İslâm Hukuk tarihinde dış ticaret vergi uygulamaları

    Tax applications of foreign trade in Islamic Law

    AARİFA ABDUL MALEK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    DinSüleyman Demirel Üniversitesi

    DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜNAL YERLİKAYA