Potential benefits and risks of transhumanism through the movies I, Robot and Blade Runner
Film I, Robot ve Blade Runner ile transhümanizmin potansiyel faydaları ve riskleri
  1. Tez No: 634769
  2. Yazar: LIUDMILA CONSTANTINOVA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NUR EMİNE KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Felsefe, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Science and Technology, Philosophy, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Transhümanizm, NBIC Teknolojileri, Yapay Zeka, Elektro-kölelik, İnsan Ahlakı, Transhumanism, NBIC Technologies, Artificial Intelligence, Electro-slavery, Human Morality
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
İnsanlar her zaman ilerleme kaydetmek, yaşamlarının tüm alanlarını iyileştirmek ve insanların her gün karşılaştığı zorlukların çoğunu çözebilecek bir çözüm bulmak istediler. Sunulan tez, transhümanizm teorisinin ana fikrinin, özellikle bir insanın evrimin en yüksek aşaması olmadığı ve bu nedenle bir kişinin ileri teknolojiler nedeniyle geliştirilebileceği ifadesinin eleştirel bir değerlendirmesini sunmaktadır. Bu çalışmanın önemi, transhümanizmin, felsefi meselelerle yakından bağlantılı aktif olarak gelişen bir uluslararası hareket olduğu gerçeğinde yatmaktadır. Bu konular teorik alt yapı prizması ve Alex Proyas tarafından yönetilen iki bilim kurgu filmi“I, Robot”(2004) ve Ridley Scott tarafından“Blade Runner”(1982) ile incelenmiştir. Tez, transhümanizm hareketinin artılarını ve eksilerini ve insanlar üzerindeki etkisini göstermeyi amaçlamaktadır. İnsan tekliği sorunu, insanlar ve robotlar / kopyalar arasındaki boşluğun göründüğü her iki filmden de karakterler göz önünde bulundurularak analiz edilir. Her iki film de insanın benzersizliği ve insanların doğasını kaybetmeden yapay zeka ile barış içinde yaşama olasılığı hakkında benzer sorular ortaya koyuyor. Antik çağlardan beri, tüm sorunlar için her derde deva arayışı, mutluluğun temel taşıdır. Transhümanizm, insanlığın bunu başarmaya yönelik bir girişimidir, çünkü bu uluslararası hareketin ana vektörü, insan refahı ve ilgili engellerden kurtulmaktır. Yine de, bu fikir distopik bir geleceğe öncülük edebilir, ancak bu gelecek transhümanizmin takipçilerinin düşündüğü kadar parlak değildir. Transhümanizmin planları ve hayalleri bir gün gerçekleşirse, distopik filmin senaryoları ve distopik kitap kurguları yakın gelecekte gerçek olacak.
Özet (Çeviri)
At all times, people wanted to make progress, improve all areas of their lives, and to find a solution that could solve most of the difficulties that people are facing every day. The presented thesis gives a critical assessment of the main idea of the theory of transhumanism, specifically of the statement that a human being is not the highest stage of evolution and therefore a person can be improved due to advanced technologies. The relevance of this work lies in the fact that transhumanism is an actively developing international movement that is closely connected with philosophical issues. These issues are examined through the prism of theoretical background and two science fiction movies“I, Robot”(2004) directed by Alex Proyas and“Blade Runner”(1982 ) by Ridley Scott. The thesis aims to show the pros and cons of the transhumanism movement and its impact on human beings. The question of human uniqueness is analyzed as well, taking into consideration the characters from both movies where the gap between human beings and robots/replicates appears. Both movies raise similar questions about human's uniqueness and the possibility of human beings to live in peace with artificial intelligence without losing its nature. From ancient times, the search for a panacea for all problems is the cornerstone of happiness. Transhumanism is an attempt by humanity to achieve it since the main vector of this international movement is human well-being and deliverance from related obstacles. Nevertheless, this idea can lead dystopian future, while that future is not as bright as transhumanism's followers consider. If transhumanism's plans and dreams come true one day, then dystopian movie's scenarios and dystopian plots of books will become a reality in the near future.