Alkol-madde kullanım bozukluğu olan bireylerde ilaç dışı tedavi arayışları ve ilişkili etmenler
Non-drug treatment searches and related factors in individuals wi̇th alcohol – substance use disorders
  1. Tez No: 634768
  2. Yazar: ÇAĞLAR TURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA YAZICI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Alkol Bağımlılığı, Madde Bağımlılığı, Tanrı'ya Bağlanma, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp, Kişilik Özellikleri, Alcohol Addiction, Substance Abuse, Attachment to God, Traditional and Complementary Medicine, Personality Traits
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Giriş ve Amaç: Alkol- madde bağımlılığı önemli bir halk sağlığı sorunudur. Bağımlılığa yönelik tedavide hekimlerin uygulamış olduğu ilaç tedavisinin yanı sıra, hastaların kendilerinin uygulamış oldukları ilaç dışı tedavi arayışları da olabilir. Kişinin mizacı özellikleri ve bir çeşit geçiş nesnesi olarak da kabul edilen Tanrı ile olan bağlanma biçimi de, bu ilaç dışı tedavi yöntemlerinin seçiminde etkili olabilir. Bu çalışmada bağımlı hastaların ilaç dışı tedavi arayışlarını ve Tanrı ile olan bağlanma biçimleri başta olmak üzere ilaç dışı tedavi arayışları ile ilişkili etmenlerin araştırılması hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi AMATEM yataklı servisine ve AMATEM polikliniğine, 15.04.2019 – 15.10.2019 tarihleri arasında başvuran hastalar ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmamıza DSM-5( Mental Bozuklukların Tanısal ve Sayısal El Kitabı, 5. Basım)' e göre Alkol-Madde Kullanım Bozuklukları tanısından en az birini almış 103 hasta katılım sağlamıştır. Hastalara Sosyodemografik Veri Formu, İlaç Dışı Tedavi Anketi, Bağımlılık Profil İndeksi-Uygulayıcı Formu, Tanrı'ya Bağlanma Envanteri uygulanmış olup, beraberinde SCID-1 ve SCID-2 görüşmesi yapılmıştır. Toplanan verilerin analizi SPSS-22 programı üzerinden gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Bağımlı bireylerde, ilaç dışı herhangi bir yöntem arayış oranı %33 olarak tespit edilmiştir. Bağımlılıktan kurtulmak amacı ile en çok dine yönelme yöntemleri(%24,3) tercih edilmektedir. Tek tek bakıldığında en çok namaz kılma(%17,4) ve spor yapma(%6,7) gibi kendi kendine yardım yöntemleri tercih edilmektedir. Hastaların Tanrı ile olan bağlanma biçimleri ve kişilik özellikleri ile ilaç dışı tedavi yöntemi seçimi arasında ilişki bulunamamıştır. Ama bağımlılık şiddeti ve ek psikiyatrik problemlerin oluşunun ilaç dışı tedavi arayışında bulunmasında etkili olduğu tespit edilmiştir. Sonuçlar: Çalışmamızda bağımlılık şiddeti yüksek olan ve ek psikiyatrik tanıları olan hastaların diğerlerine göre daha fazla ilaç dışı tedavi arayışı gösterdikleri tespit edilmiştir. Bağımlılığın tedavisi çok yönlü bir boyutta ele alınması gereken bir husustur. Çalışmamız bağımlılığın tedavisinde ilaçların yer almasının yanı sıra, hastaların uygulamış oldukları ilaç dışı tedavilerin de olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
İntroduction: Alcohol-substance abuse is an important public health problem. In addition to drug treatment applied by physicians in addiction treatment, there may be non-drug treatment methods applied by patients themselves. The person's temperament and attachment to God, which is also considered a kind of transitional object, can also be effective in the selection of these non-drug treatment methods. In this study, it was aimed to investigate the non-drug treatment seeking of addicted patients and the factors related to non-drug treatment seeking, especially their attachment with God. Method: This study was conducted on patients who applied to the Sakarya University Training and Research Hospital AMATEM inpatient service and the AMATEM outpatient clinic between 15.04.2019 - 15.10.2019. According to DSM-5, 103 patients who had at least one diagnosis of Alcohol-Substance Use Disorders participated in our study. Patients were administered Sociodemographic Data Form, Non-Drug Treatment Questionnaire, Addiction Profile Index-Practitioner Form, God Attachment Inventory, and SCID-1 and SCID-2 were interviewed. Results: In addicted individuals, the rate of seeking any non-drug method was found to be 33%. In order to get rid of addiction, the methods of turning to rel igion are preferred (24.3%). When looked individually, self-help methods such as praying (17.4%) and doing sports (6.7%) are preferred. No relationship was found between the patients' attachment styles with God and their personality traits and the choice of non-drug treatment method. However, the severity of addiction and additional psychiatric problems have been found to be effective in seeking non-drug treatment Conclusion: In our study, it was found that patients with high severity of addiction and additional psychiatric diagnoses were seeking more non-drug treatment than others. Treatment of addiction is an issue that should be handled in a multidimensional dimension.