Bir uluslararasıilişkiler teorisi olarak feminizm ve eleştirisi
Feminism and its criticism as an international relations theory
- Tez No: 634867
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YİĞİT ANIL GÜZELİPEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Kadın, Feminizm, Teori, Uluslararası İlişkiler, Woman, Feminism, Theory, International Relations
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bir söylem olarak toplumun en değerli varlığı olan ama aynı zamanda en çok ihmal edilen bireyleri olan kadınlar, tarihsel süreç içeresinde kendilerine biçilen rolü kabul etmemeye başlamışlardır. Bir başka ifade ile kadınlar, içinde bulundukları sosyal, ekonomik ve politik pozisyonlarını iyileştirmek için mücadeleye girmişlerdir. Dünya literatüründe bu harekete feminizm ismi verilmiştir. İlk olarak Avrupa'da ayak sesleri duyulan bu hareket, yıllar içerisinde bütün dünyaya yayılmıştır. Gelişim sürecinde birçok etkiye maruz kalmış, süreç içerisinde yaşanan olaylar ise tarih ve toplum düzenini etkileyecek kadar önemli sonuçlar doğurmuştur. Bu çalışmanın amacı Feminist teorinin Uluslararası İlişkiler Disiplininde (Uİ) var olma mücadelesini araştırarak ortaya koymak ve günümüze kadar geçen süreçte feminizmin gelişimini incelemektir. Bu nedenle tezin birinci bölümünde feminizmin tarihsel gelişimi ele alınarak irdelenmiş, ikinci bölümünde Uİ'de yer alan teorik yaklaşımlara ve kendisini kabul ettirmeye çalışan feminist teorinin yöntemlerine ve ilkelerine değinilmiştir. Son bölümde ise feminist düşünce içerisinde oluşan fraksiyonlar anlatılmış, dünyada feminizm düşüncesine karşı yapılan ve feminizmin Uİ'e yapmış olduğu eleştirilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Women, who are the most valuable assets of society as a discourse but also the most neglected individuals, have started not to accept the role assigned to them in the historical process. In other words, women have struggled to improve their social, economic and political positions. In the world literature, this movement has been called feminism. This movement, which first heard footsteps in Europe, has spread all over the world over the years. It has been exposed to many effects during the development process, and the events that took place during the process have produced significant results that affect the history and social order. The aim of this study is to investigate the struggle of existence of Feminist theory in the International Relations Discipline (IR) and to examine the development of feminism in the process to date. For this reason, in the first part of the thesis, the historical development of feminism has been examined and in the second part, the theoretical approaches in IR and the methods and principles of feminist theory trying to impose itself have been mentioned. In the last section, the fractions formed within the feminist thought are explained, and the criticisms made against feminism thought in the world and the feminism has made to IR are given.