Sema Kaygusuz'un romanlarında yapı ve tema
The structure and theme in the novels by Sema Kaygusuz
- Tez No: 634876
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT KACIROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sema Kaygusuz, Yere Düşen Dualar, Yüzünde Bir Yer, Barbarın Kahkahası, Roman, Sema Kaygusuz, Yere Düşen Dualar, Yüzünde Bir Yer, Barbarın Kahkahası, Novel
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 216
Özet
Türk Edebiyatında 1990 kuşağı içinde yer alan Sema Kaygusuz, öykü türünde verdiği eserlerle ön plana çıkmakla birlikte roman, tiyatro, deneme türündeki eserleriylede gündemde yer etmeyi başarmıştır. Özellikle 1990 sonrası öykü yazarlığında görülen enflasyon ortamından sonra kalıcı olmayı başarmış nadir isimler arasında sayılabilir. Öykülerinde göstermiş olduğu bu başarıyı zamansal olarak yaşadığı bakış açısındaki değişimden sonra yazdığı roman türündeki eserlerinde de göstermiştir. Sema Kaygusuz'un romanlarında oluşturduğu kendine has diliyle, kullandığı teknikler ve Anadolu coğrafyasını aşan kültürel motiflerle oluşturduğu postmodern roman alanında onu kendi kuşağı içerisinde özel bir yer edinmiştir. Bu tezde Sema Kaygusuz'un Türk romanına kazandırmış olduğu Yere Düşen Dualar, Yüzünde Bir Yer, Barbarın Kahkahası isimli eserleri roman sanatının vermiş olduğu imkanlar doğrultusunda yapısal ve tematik olarak incelenmiştir. Çalışmada yazarın çeşitli mecralarda vermiş olduğu demeçler doğrultusunda hayatına ve sanat anlayışına ışık tutuldu. Ayrıca bu çalışmada 1980 sonrası Türk romanını etkileyen siyasi, sosyal ve toplumsal olaylar, dünya romanındaki yeni gelişmelerin Türk romanına ve Sema Kaygusuz'a etkileri tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Sema Kaygusuz, who is included in the 1990s in Turkish literatüre, has come to the fore with his works in the fore with his Works in the genre of the story, but has also managed to be on the agenda with his works in novels, theaters and experiments. Especially after the inflation environment seen in the story writing after 1990, it can be considered as one of the rare names that managed to be permanent. He showed this success in his stories in his novels, which he wrote after a change in his temporal perspective. His postmodern novels, which he created with his unique language, the techniques he used, and cultural motifs that exceeded Anatolian geography, made him special in his generation. In this thesis, Sema Kaygusuz's Works which are given to Turkısh novel, Falling Prayers in the Ground, A Place on Your Face, Laughter of the Barbarian are examined structurally and thematically in line with the possibilities of the art of the novel. In the study, the life and understanding of art were shed light in line with the statements made by the author in various media. In addition, the political, social and social events affecting the Turkish novel after 1980, the effects of new developments in the World novel on the Turkish novel and Sema Kaygusuz were determined.