İroninin bir mizah aygıtı olarak dramatik metinlerde kullanımı-Limon ve Oyunlarla Yaşayanlar örneği
The use of irony in dramatic texts as a means of humor-Limon and Oyunlarla Yaşayanlar example
  1. Tez No: 634877
  2. Yazar: FATMA ÖZNUR USLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DUYGU TOKSOY ÇEBER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Mizah, ironi, Henri Bergson, Oğuz Atay, Memet Baydur, Oyunlarla Yaşayanlar, Limon, Humor, irony, Henri Bergson, Oğuz Atay, Memet Baydur, Oyunlarla Yaşayanlar, Limon
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tiyatro Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Mizah kavramı üzerine çalışmalar yapan hemen her düşünür mizah kavramını pozitif ya da negatif bakış açısıyla incelemeye tabi tutmuştur. Tarihsel süreçte bilinen ilk çalışmaların genellikle mizaha negatif bir kavram olarak yaklaştığı ve mizahı saldırı işlevi üzerinden açıklama eğiliminde olduğu görülmektedir. İroninin ise, bir mizah aygıtı olarak mizah nesnesinin itibarını sarsmak için bir araç olarak kullanımı bu çalışmalarda sıkça dile getirilmiştir. Türk Tiyatrosunda Batı etkisiyle düşünce unsurunun ön plana çıktığı bazı metinlerde ironinin böylesi kullanımına örnek metinlere sıkça rastlanmaktadır. Çünkü ironi, çift kutuplu yapısı ve en korunaklı alanlarda dahi yeni bir düşünme biçimi yaratmaya zemin hazırlayacak yıkıcı etkisiyle düşünce unsurlarının ifadesinde en elverişli mizah aracıdır. Bu bağlamda dramatik metinlerde düşünce unsurunun ifadesinde ironinin kullanımı Oğuz Atay'ın Oyunlarla Yaşayanlar ve Memet Baydur'un Limon oyunları örneklemiyle ortaya konmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Almost every philodophers who studies the concept of humor has scrutinized the concept of humor from a positive or negative perspective. It is seen that the earliest known studies generally approached humor as a negative concept and tended to explain humor through the attack function in throughout history. Using irony to undermine the reputation of the object of humor were mentioned frequently in these studies. Sample texts of this use of irony are frequently encountered in some text which the element of thought comes to the fore in Turkish Theatre. Because, irony with bilateral structure and its destructive effect that will prepare the ground for creating a new way of thinking even in the most sheltered areas is the most effective means of humor. In this context, the use of irony in expressing the element of thought in dramatic texts will be tried to be demonstrated by the examples of Oğuz Atay's Oyunlarla Yaşayanlar and Memet Baydur's Limon games.