Diken Mizah Gazetesi (inceleme?tahlili dizin?seçilmiş metinler ve karikatürler)
The Diken Humor Newspaper (research-text index-selected texts and caricatures)
  1. Tez No: 292977
  2. Yazar: CENGİZ EKEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET BOZDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mizah, ironi, eleştiri, Mütareke Dönemi, siyaset, basın, sansür, Humour, Irony, Criticism, Armistice Period, Politics, Press, Censorship
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 411
Özet
31 Ekim 1918-11 Mart 1921 tarihleri arasında 72 sayı olarak çıkan Diken gazetesi, yayımladığı yazı ve karikatürlerle Türk tarihinin en sancılı dönemlerinden biri olan Mütareke Dönemini mizahın ve ironinin olanaklarından yararlanarak yansıtmayı başarmış ve modern mizah dergiciliğinin yerleşmesini sağlamış önemli bir süreli yayındır.Diken gazetesinin incelenmesi esasına dayanan bu çalışma, ?Giriş?, ?İnceleme?, ?Tahlili Dizin?, ?Seçilmiş Metinler ve Karikatürler? olmak üzere dört ana bölümden oluşmaktadır.?Giriş? bölümünde Mütareke Dönemi siyasi ve sosyal meselelerine ve dönemin basın faaliyetlerine yer verilerek Diken gazetesinin vücut bulduğu ortamın idrak edilmesi hedeflenmiştir.?İnceleme? kısmında Diken gazetesinin kimlik bilgileri, fiziki özellikleri, yazı kadrosu, muhtevası yansıtılmaya çalışılmıştır.?Tahlili Dizin? bölümünde edebi türler; deneme, hikâye, mektup, mülakat, şiir, tiyatro ve diğer edebi türler şeklinde verilmiştir. Diğer yazılar ve karikatürler de konularına göre tasnif edilerek alfabetik sıraya göre dizine eklenmiştir.?Seçilmiş Metinler ve Karikatürler? bölümünde Mütareke Döneminin ve Diken'in siyasi ve sosyal tercihlerini ortaya koyacak metin ve karikatürlere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Published between the dates 31st October 1918-11st March 1921 with 72 issue, `Diken? newspaper is an important periodic newspaper which succeeded in reflecting Armistice Period; one of the most painful period of Turkish History with the texts it wrote and caricature by using all the opportunities of humour and irony and ensured settling of modern homour magazine.This study,which based on review of `Diken? newspaper, is consisted of four main parts under the names of ?Introduction?, ?Research?, ?Text Index?, ?Selected Texts and Caricatures?.In ?Introduction? part, it is aimed to apperceive the situation that Diken Newspaper came into existence by giving place to political and social issues of Armistice Period and Press Activities of that period.In ?Research? part, it is tried to reflect the identity information, physical features, editorial staff and content of `Diken? newspaper.In ?Text Index? part, literary types are given as essay, story, letter, interview, poem, theatre and the other literary types. The other articles and caricatures are classified according to their subjects and added to the index according to alphabetical rank.In ?Selected Texts and Caricatures? part, it is given parts to texts and caricatures which presents the political and social issues of Armistice Period and the newspaper.