2008-2018 yılları arasında batında assit nedeniyle hastanemize müracaat eden hastaların retrospektif analizi
Retrospective analysis of patients applying to our hospital for ascites in the abdomen between 2008 and 2018
  1. Tez No: 635065
  2. Yazar: ELİF BÜYÜKKURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Karaciğer sirozu, malignite, over kanseri, TB peritonit, Liver cirrhosis, malignancy, ovarian cancer, tuberculosis peritonitis
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Çalışmamızda 2008-2018 yılları arasında hastanemize başvuran batında assit olan hastaların demografik, klinik ve epidemiyolojik verileri araştırılarak litaretüre katkı sağlanması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 618 assitli hasta dahil edildi. Hasta verileri retrospektif olarak dosya ve hastane bilgi sistemi kayıtları incelenerek değerlendirildi. Verilerin analizinde Statistical Package for the Social Sciences (SPSS v20) programı kullanıldı. Bulgular: Çalışmamıza alınan 618 hastanın 305'i (%49,4) karaciğer sirozu, 126'sı (%20,4) malignite, 49'u (%7,9) tüberküloz (TB) peritonit, 32'si (%5,2) non sirotik portal hipertansiyon, 32'si (%5,2) kalp yetmezliği, 28'i (%4,5) mikst (karaciğer sirozu ile beraber assite neden olabilecek diğer tanılar varlığı), 14'ü (%2,3) nefrotik sendrom, 13'ü (%2,1) pankreatik assit, 11'i (%1,8) tanı konulamamış hastalar, 8'i (%1,3) diğer nedenlere bağlı assiti olan hastalardı. Karaciğer sirozu etiyolojisinde en sık neden %56 ile viral hepatitler olarak bulundu, otoimmun hepatit %5,6, enfeksiyonlar %3,6, alkol %1,3, diğer nedenler %6,9, olarak saptanırken, %26,9 hastada etiyoloji tespit edilemedi ve bu hastalar kriptojenik karaciğer sirozu olarak değerlendirildi. Çalışmamızdaki 49 TB peritonitli hastanın 22'sinde (%45) komorbid hastalıklar vardı. TB peritonitli hastaların 1'inde (%2) akciğer TB birlikteliği vardı. TB peritonitli hastaların 21'inde (%65,6) PPD pozitifti, 11'inde (%34,4) PPD sonucu anerjik veya negatif olarak değerlendirilmişti. TB peritonitli hastaların 10'undan QTF-GIT test gönderilmişti, 9 (%90) hastada sonuç pozitifken 1 (%10) hastada sonuç negatifti. TB PCR testi assit sıvısında çalışılmış olan hastaların 7'sinde (%21,9) PCR pozitifti, 25'inde (%78,1) PCR negatifti. TB peritonitli hastalardan assit sıvısında ADA düzeyi çalışılmış olan 10 hasta vardı, ADA kesim değeri 32 U/L alındı, 10 (%100) hastada da ADA düzeyi yüksek olarak bulundu. TB peritonitli hastaların 47'sinde (%95,6) ilk başvuruda C-Reaktif Protein (CRP) yüksekliği mevcuttu, 2'sinde (%4,1) CRP değerleri normaldi. TB peritonitli hastalardan Eritrosit Sedimentasyon Hızı (ESR) sonucuna ulaşılabilen 46 hasta vardı, hastaların 40'ında (%87) ESR yüksekliği mevcuttu, 6'sında (%13) ESR normaldi. TB peritonitli 49 hastanın sadece 1'ine (%2) mikrobiyolojik olarak tanı konulurken, 22'sine (%45) klinik olarak, 26'sına (%53) ise periton biyopsisi yapılarak histopatolojik tanı konuldu. Sonuç: Hastanemize assitle başvuran hastaların büyük çoğunluğunu karaciğer sirozlu hastalar oluşturmakla beraber, bölgemizde malignite ve TB de assitlerin sık görülen nedenlerindendir.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study, it was aimed to contribute to the literature by investigating the demographic, clinical and epidemiological data of patients with ascites in abdomen who applied to our hospital between 2008 and 2018. Materials and Methods: In our study, 618 patients with ascites were included. Patient data were evaluated retrospectively by reviewing the file and hospital information system records. Statistical Package for the Social Sciences (SPSS v20) program was used to analyze the data. Findings: 305 (%49,4) of 618 patients included in our study had liver cirrhosis, 126 (%20,4) of malignancy, 49 (%7,9) of tuberculosis peritonitis, 32 (%5,2) of non-cirrhotic portal hypertension, 32 (%5,2) of heart failure, 28 (%4,5) of mixed (liver cirrhosis and other diagnoses that can cause ascites), 14 (%2,3) of nephrotic syndrome, 13 (%2,1) of pancreatic ascites, 11 (%1,8) of undiagnosed patients, 8 (%1,3) of the patients were patients with ascites due to other causes. The most common cause of liver cirrhosis etiology was found as viral hepatitis with %56; while autoimmune hepatitis was %5,6, infections were %3,6, alcohol was %1,3, other causes were %6,9, the etiology could not be detected in %26,9 of the patients and they were considered as cryptogenic liver cirrhosis. In our study, 22 (%45) of 49 patients with tuberculosis peritonitis had comorbid diseases. One of the patients with tuberculosis peritonitis 1 (%2) had coexistence of pulmonary tuberculosis. In 21 (%65,6) patients with tuberculosis peritonitis PPD was positive, and in 11 (%34,4) PPD results were evaluated as anergic or negative. QTF-GIT test was sent out of 10 patients with tuberculosis peritonitis, the result was positive in 9 (%90) patients, and the result was negative in 1 (%10) patient. Tuberculosis PCR was positive in 7 (%21,9) of patients who had been studied tuberculosis PCR test in their ascites fluid, and in 25 (%78,1) tuberculosis PCR was negative. Among patients with tuberculosis peritonitis, there were 10 patients whose ADA level was studied in ascites fluid, the ADA cut-off value was taken 32, and 10 (%100) patients were found to have high ADA levels. In 47 (%95,6) patients with tuberculosis peritonitis, CRP elevation was present at the first application, and 2 (%4,1) CRP values were normal. Of the patients with tuberculosis peritonitis, there were 46 patients whose the Erythrocyte Sedimentation Rate (ESR) result could be able to achieve, 40 (%87) of the patients had ESR elevation, and 6 (%13) of the patient's ESR result was normal. While only 1 (%2) of 49 patients with tuberculosis peritonitis was diagnosed microbiologically, 22 (%45) patients were clinically diagnosed, and histopathological diagnosis was made in 26 (%53) patients by performing peritoneal biopsy. Result: Although the majority of patients admitted to our hospital with ascites are patients with liver cirrhosis, malignancy and tuberculosis are also common causes of ascites in our region.