Glial tümörlerde indolamin 2,3- dioksijenaz-1 ekspresyonu
Indolamin 2,3- dioxygenase-1 expression in glial tumors
  1. Tez No: 635103
  2. Yazar: MÜNİR KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASUDE AKSOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Glioma, glioblastoma, beyin, indoleamin 2, 3-dioksijenaz-1, Glioma, glioblastoma, brain, indoleamine 2, 3-dioxygenase-1
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Gliomalar yetişkinlerde en sık görülen primer intraserebral tümörlerdir. Glial tümörlerin çoğunda kötü prognoz vardır. Glioma insidansı 3-5/100.000'dir. Yüksek dereceli glial tümörlerde ortalama sağkalım 15 aydır. İndolamin 2, 3-dioksijenaz-1'in (IDO-1), kanser hücrelerinin bağışıklık sisteminden kaçmasındaki rolü nedeniyle kanser immünoterapisinde önemli bir rol oynadığı anlaşılmaktadır. IDO-1 kanser hücrelerinin hücre döngüsünü uyarır, kemoterapötik ajanlara karşı çoklu ilaç direncinin kazanılmasına neden olur. IDO-1'in aşırı ekspresyonu bazı kanserlerde kötü prognoz ile ilişkilendirilmiştir. Glial tümörlerde IDO-1 ekspresyonunun gösterilmesi; glial tümörlerin tedavisinde IDO-1'i hedef alan yeni tedavilerin kullanılabileceği öngörülmektedir. Bu çalışmada glial tümör tanılı olgularda IDO-1 ekspresyonunun klinikopatolojik parametrelerle ilişkisi araştırıldı. Bu çalışmaya 25 kontrol beyin dokusu, 25 düşük dereceli glial tümör (grade 1-2), 25 yüksek dereceli glial tümör (grade 3-4) olgusu dahil edildi. IDO-1 ekspresyonu ROC analizinde elde edilen cut-off değerine göre“düşük”ve“yüksek”IDO-1 olarak kategorize edildi. IDO-1'in ekspresyon dereceleri, olguların klinikopatolojik özellikleri ile sağkalım arasındaki ilişkiler, Kaplan Meier ve cox regresyon analizi kullanılarak % 95 güven aralığında, p< 0.05 istatistiksel anlamlılık içerisinde değerlendirildi. Çalışmada IDO-1 ekspresyonu normal beyin dokusuna göre yüksek dereceli glioma olgularında yüksek bulunurken (p< 0.001), düşük dereceli glioma olgularında normal beyin dokusuna göre anlamlı bir fark bulunmadı (p> 0.05). IDO-1 ekspresyonu yüksek dereceli olgularda düşük dereceli olgulara göre daha yüksek bulundu (p= 0.001). IDO-1 ekspresyon düzeyleri ile ortalama sağkalım (OS) arasında negatif bir korelasyon bulunup, IDO-1 ekspresyon düzeylerinin bağımsız bir prognostik faktör olarak OS'ye etki ettiği görüldü (p= 0.001). Yüksek IDO-1 düzeyleri glial tümörlerde kötü prognozu gösteren, aynı zamanda OS'yi öngörmede kullanılabilecek bir molekül olarak değerlendirilebilir. Hedef tedavilerin ön planda olduğu günümüzde, IDO-1'i hedef alan tedavilerin glioblastoma multiforme için gelecekte önemli bir terapötik hedef olabilir.
Özet (Çeviri)
Gliomas are the most common primary intracerebral tumors in adults. Most glial tumors have poor prognosis. The incidence of glioma is 3-5 / 100,000. The average survival in high grade glial tumors is 15 months. Indoleamine 2,3-dioxygenase-1 (IDO 1) appears to play an important role in cancer immunotherapy due to its role in the escape of cancer cells from the immune system. IDO-1 stimulate the cell cycle of cancer cells and lead to multiple drug resistance to chemotherapeutic agents. Overexpression of IDO-1 has been associated with poor prognosis in some cancers. Demonstration of IDO-1 expression in glial tumors; Treatments targeting IDO-1 will be strategic new targets that can be used in the treatment of glial tumors. In this study, the relationship of IDO-1 expression with clinicopathological parameters in patients with glial tumor was investigated. This study included 25 control brain tissues, 25 low-grade glial tumors (grade 1-2), 25 high-grade glial tumors (grade 3-4). IDO-1 expression was categorized as“low”and“high”IDO-1 according to the cut-off value obtained by ROC analysis. The expression levels of IDO-1, the relationship between the clinicopathological features of the cases and survival were evaluated using the Kaplan Meier and cox regression analysis with a 95% confidence interval and p 0.05). IDO-1 expression was higher in high grade cases than in low grade cases (p= 0.001). A negative correlation was found between IDO-1 expression levels and mean survival (OS), IDO-1 expression levels were seen to affect the mean survival (OS) as an independent prognostic factor (p= 0.001). High IDO-1 levels can be evaluated as a molecule that shows poor prognosis in glial tumors and can also be used to predict OS. Today, where target therapies are at the forefront, IDO-1 targeted therapies may be an important therapeutic target for glioblastoma multiforme in the future.