Kuersetin ve resveratrol tüketiminin elit adölesan atletizm mesafe koşucularının laktik asit düzeyleri ile koşu performansı üzerine etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of querceti̇n and resveratrol consumption on the racing performance of elite adolescent athletic distance runnings with lactic acid levels
- Tez No: 635111
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OLCAY SALİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Spor, Nutrition and Dietetics, Sports
- Anahtar Kelimeler: Quercetin, Resveratrol, Lactic Acid, Fatigue, Sporty Performance, Adolescent, Women Athletes, Nutritional Supplement, Athletics
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışmanın amacı kuersetin ve resveratrol tüketiminin elit adölesan atletizm mesafe koşucularının laktik asit düzeyleri ile koşu performansı üzerine etkilerinin incelenmesidir. Araştırmaya Isparta ilinde bulunan elit düzeyde atletizm ile ilgilenen 4 kadın ve 4 erkek adölesan sporcu katılmıştır. Çalışmaya katılan elit adölesan atletlerin yaş ortalamaları 16,13±2,03 yıl, sporcuların vücut ağırlığı ortalamaları 52,02±6,91 kg, boy ortalamaları ise 168,3±10,61 cm olarak tespit edilmiştir. Adölesan sporcuların performanslarına kuersetin ve resveratrolün etkisini ölçmek için çalışma birer hafta ara ile 3 hafta sürmüştür. Her haftanın belirlenen 2 günü kampa alınarak ilk hafta plasebo, ikinci hafta 500 mg kuersetin ve üçüncü hafta 100 mg resveratrol takviyeleri verilmiştir. Kampın ilk günü takviyesiz 1500 m koşmaları istenmiştir. Koşu öncesi ve sonrası laktik asit ölçümü alınmış ve koşu süreleri kaydedilmiştir. İkinci günü ise takviyeler verilerek aynı ölçümler tekrarlanmıştır. Araştırmada; lactate scout, kronometre ve bioelektrik direnç ölçüm cihazı kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizi için Paired – T Testi ve Korelasyon Testlerinden faydalanılmıştır, anlamlılık düzeyi 0,05 olarak kabul edilmiştir. Elde edilen bulgulara bakıldığında; Kuersetin takviyesinin akut etkisinin kadın sporcularda biriken laktik asit seviyelerinde anlamlı düzeyde olduğu, erkeklerde ise koşu süresinde fark oluşturmasına rağmen istatistiksel olarak anlamlı olmadığı, resveratrol takviyesinde ise akut etkinin olmadığı dolayısıyla anlamlı bir sonuç çıkmadığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak; kuersetin ve resveratrol müdahalelerinde yalnızca kuersetin takviyesinin kadın elit adölesan atletlerde istatistiksel olarak anlamlı fark yarattığı görülmüştür. Fakat istatistiksel olarak anlamlı çıkmasa da Atletizm spor dalı için çok önemli olan koşu süresi farklılıkları ile karşılaşılmıştır. Dolayısıyla bu çalışmanın özellikle kadın ve nispeten erkek sporcular için kuersetin takviyesinin laktik asit seviyelerini azalttığı, yorgunluğun gecikmesini sağlayarak daha iyi bir performans gösterebileceğini anlatan bir çalışma olduğu söylenebilmektedir. Anahtar Kelimler: Kuersetin, Resveratrol, Laktik Asit, Yorgunluk, Sportif Performans, Adölesan, Kadın Sporcular, Besin Takviyesi, Atletizm
Özet (Çeviri)
Investigation of the Effects of Quercetin and Resveratrol Consumption on Lactic Acid Levels and Running Performance of Elite Adolescent Athletics Distance Runners The aim of this study is to investigate the effects of quercetin and resveratrol consumption on the lactic acid levels and running performance of elite adolescent athletics distance runners. 4 women and 4 male adolescent athletes interested in elite athletics in Isparta province participated in the study. The average age of elite adolescent athletes participating in the study was 16.13 ± 2.03 years, the average weight of athletes was 52.02 ± 6.91 kg, and the average height was 168.3 ± 10.61 cm. The study took 3 weeks, one week apart, to measure the effect of quercetin and resveratrol on the performance of adolescent athletes. The two days of each week were taken to the camp and the first week was given placebo, the second week was 500 mg quercetin and the third week was 100 mg resveratrol supplements. On the first day of the camp, they were asked to run 1500 m without reinforcement. Before and after the run, lactic acid measurement was taken and the running times were recorded. On the second day, the same measurements were repeated with supplements. In the study; lactate scout, stopwatch and bioelectric resistance measurement device were used. Paired - T Test and Correlation Tests were used for the analysis of the data obtained, the significance level was accepted as 0.05. Considering the findings obtained; It has been determined that the acute effect of quercetin supplement is significant in lactic acid levels accumulated in female athletes, although it is not statistically significant in males despite the difference in running time, and there is no significant result in resveratrol supplement due to the absence of acute effect. As a result; In quercetin and resveratrol interventions, only quercetin supplementation was found to make a statistically significant difference in female elite adolescent athletes. However, although not statistically significant, differences in running time, which are very important for Athletics sports branch, were encountered. Therefore, it can be said that this study is a study explaining that quercetin supplementation decreases lactic acid levels, especially for female and relatively male athletes, and provides a better performance by providing delay of fatigue.