Açıklanamayan infertilitede prolidaz enzim aktivitesi ve oksidatif stresin extrasellüler matriksin yeniden şekillenmesindeki rölü
Increased prolidase enzyme activity and the oxidative stress affect the remodeling of ECM in unexplained infertility
- Tez No: 635112
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF İŞBİLEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Unexplained infertility, Prolidase enzyme activity, Vitamin E level, Total Antioxidant Capacity, Total Oxidative Capacity Keywords: Unexplained infertility, Total Oxidative Capacity
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Açıklanamayan infertilitesi olan kadınların etyolojisinde serum prolidaz aktivitesi ve oksidatif stresin önemli olduğunu özellikle ECM'in yeniden şekillenmesinde rol oynayarak implantasyon aşamasında etkili olduğunu göstermektir. Açıklanamayan infertilitesi olan 90 kadın hasta ve 74 sağlıklı fertil kadından serum örnekleri alındı.Serum TOS (Total Oksidan Kapasite) düzeyi, TAS (Total Antioksidan Kapasite) düzeyi, serum prolidaz aktivitesi ve serum vitamin E düzeyi ELİZA yöntemiyle ölçüldü. Çalışmamızda serum prolidaz aktivitesi, serum TAS düzeyi açıklanamayan infertilitesi olan hasta grubunda kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha yüksekti (sırasıyla p=0,013*, p=0,001*). Ayrıca hasta grubunda prolidaz enzim aktivitesi ile vitamin E arasında çok güçlü pozitif anlamlı korelasyon gözlenirken (r=0,892 , P=0,001), prolidaz enzim aktivitesi ile TOS (Total Oksidan Kapasite) arasında pozitif yönde zayıf bir anlamlı korelasyon saptandı (r=0,265, p=0,049). Açıklanamayan infertil kadın grubunda vitamin E ile TOS (Total Oksidan Kapasite) arasında pozitif yönde zayıf bir anlamlı korelasyon saptandı (r=0,288, p=0,014). Hasta grubunda prolidaz enzim aktivitesi ile hem oksidatif kapasitenin belirteci olan TOS hem de antioksidatif kapasitenin non-enzimatik belirteci olan vitamin E arasında ki pozitif korelasyon gösterilmiştir. Bu nedenle çalışmamızın sonuçları serum prolidaz aktivitesi ve antioksidan kapasitenin açıklanamayan infertilitenin etyolojisi ile anlamlı derecede ilişkili olduğunu göstermiştir. Anahtar sözcük : Açıklanamayan İnfertilite, Prolidaz Enzim Aktivitesi, Vitamin E seviyesi, Total Antioksidan Kapasitesi, Total Oksidatif Kapasite Anahtar sözcük : Açıklanamayan İnfertilite, Prolidaz Enzim Aktivitesi, Vitamin E seviyesi, Total Antioksidan Kapasitesi, Total Oksidatif Kapasite
Özet (Çeviri)
The objective of our study was to compare the levels of serum prolidase activity and oxidative stress markers including total oxidative status (TOS), total antioxidant capacity (TAC), and vitamin E levels between unexplained infertility and healthy fertile women. Serum samples were obtained from 74 healthy women and in 90 unexplained infertile women. We have measured serum prolidase activity, Vitamin E levels TAC, TOS, and OSI levels spectrophotometrically. Serum prolidase activity and serum TAC levels were significantly higher in unexplained infertile women than in healthy women (p=0.013, p=0.001 respectively). Prolidase activity was positively correlated with TOS and vitamin E levels (r=0,265, p=0,049; r=0,892, p=0,001, respectively) Our study has shown that serum prolidase activity and oxidative stress are significantly associated with unexplained infertility, and the correlation between serum prolidase activity and the markers of oxidative stress was reflected in increased serum TOS and vitamin E levels.