Antik Karya bölgesinin Mylasa (Milas) kenti hinterlandında bir Bizans yapısı: Yapım tekniği, tarihleme ve işlev üzerine incelemeler
A Byzantine structure in the hinterland of Mylasa in Ancient Caria: Studies on construction technique, date and function
  1. Tez No: 635144
  2. Yazar: CEM ARDIL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜNDER VARİNLİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Karya, Mylasa (Milas), Roma ve Bizans Mimarisi, Yapım Teknikleri ve Malzemeler, Caria, Mylasa (Milas), Byzantine and Roman Architecture, Building Techniques and Materials
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Batı Sanatı ve Çağdaş Sanat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
Bu çalışmanın konusu, Anadolu'nun güneybatısındaki Antik Karya bölgesinin Mylasa kentinde yer alan bir yapıya ait kalıntıların mimari ve mekânsal özellikler bağlamında incelenmesi üzerinedir. Yapı, Mylasa kentinin yaklaşık 5 km kuzeyinde bulunan bir ova üzerinde yer almaktadır. Yapı hakkında daha önce kapsamlı bir araştırma yapılmadığı için, işlevi ve ne tür bir yerleşim alanının parçası olduğu kesin olarak bilinmemektedir. Ancak yapı, çalışma içerisinde 'Kale Mevkii Yapısı' olarak adlandırılmış ve mevcut konumu Antik yerleşimlere göre belirlenerek Karya haritası üzerinde gösterilmiştir. Kale Mevkii Yapısı'ndan günümüze yalnızca dört tane taşıyıcı ayak ulaşmıştır. Bu ayakların kare bir mekân oluşturacak şekilde bir araya geldikleri gözlemlenmektedir. Bu mekânın dış duvarları günümüzde mevcut olmamakla beraber, kubbe formunda bir örtü sistemine sahip olduğu belirlenmiştir. Bu kare mekân yapıdaki tek mekân değildir; zemin kotta yer alan bazı duvar kalıntıları, mekânın başka alanlara genişlediğini göstermektedir. Ancak, genişleyen bu alanlar yaşanmış olan yıkımlar ve günümüzdeki modern yapılar sebebiyle belirlenemediğinden, yapının plan tipolojisi tam olarak anlaşılamamıştır. Bu sebeple, çalışma içerisinde, yapının genişleyen alanları da göz önünde bulundurularak, benzer mekânsal özellikleri bulunan yapılar ile birlikte ele alınmıştır. Taşıyıcı ayakların ve örtü sistemi başlangıcının detaylı rölöve çizimi yapılarak, inşada kullanılan taş, tuğla ve harç belgelenmiş ve inşa teknikleri sunulmuştur. Bu malzeme kullanımı ve inşa teknikleri, Batı Anadolu'da Roma hâkimiyeti ile başlayan ve Erken Bizans dönemine dek sürdürülmüş kullanım ve teknikler ile ilişkilendirilmiştir. Böylece, bu tez kapsamında, Kale Mevkii Yapısı'nın sahip olduğu mimari özellikleri üzerinden benzer yapılarla karşılaştırılarak, inşa edilmiş olabileceği dönem aralığı ve işlevi hakkında önerilerin yer aldığı bir çalışma sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is to examine the architectural and spatial characteristics of the ruins of a building in the city of Mylasa located at Ancient Caria in Southwest Anatolia. The building is situated on a plain approximately five kilometers North of Mylasa. Because the remain of the building had not been the subject of comprehensive investigation, its function and the type of settlement where it belongs were unknown. In this study, it is referred as 'Kale Mevkii Building (Yapısı)' and its current location vis-a-vis ancient settlements has been shown on the map of Caria. From Kale Mevkii Yapısı, only four piers forming a square space are extant today. The exterior walls of this spatial unit do not survive, while the remains suggest that the square unit was covered by a dome. The surviving spatial unit is not the only space of the building. The remains of walls at the ground level suggest that this space extended into multiple directions. However, the form of these additional interior units could not be precisely determined due to the poor state of preservation and the modern construction impeding further analysis. Therefore, it is not possible to suggest a plan type for remains. Instead, the building is evaluated in comparison to the other buildings having similar spatial features. The surviving piers and the parts which are extant a little above the springing of the dome have been documented in the field by means of scaled drawings. Building materials such as stone, brick, and mortar and the techniques employed in construction have been examined. These materials and construction techniques are associated with those employed in Western Anatolia, starting with the Roman domination until the Early Byzantine period. Thus, through the architectural comparisons of the Kale Mevkii Yapısı with similar structures, this thesis intends to offer suggestions regarding the function of the building and the period in which it was built.