Üniversite öğrencilerinin deprem, yangın ve tahliye konusunda bilgi durum tespitlerinin yapılması
Determination of knowledge status of earthquake, fire and evacuation of university students
  1. Tez No: 635145
  2. Yazar: AYDAN ÇAĞA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELİHA KIRKINCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deprem Mühendisliği, Sağlık Eğitimi, Earthquake Engineering, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Deprem, Yangın, Korunma, İş Sağlığı ve Güvenliği, Earthquake, Fire, Protection, Occupational Health and Safety
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Doğal afetlerin ortaya çıkardığı sorunların kalıcı çözümünün sağlanmasında eğitim etkinliklerinin önemli olduğu bilinen bir gerçektir. Deprem konusunda bilinçli ve duyarlı bireyler yetiştirmek, bu sorunların çözümü için en faydalı yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bireyleri deprem ve depremden korunma yolları konusunda bilgilendirme ve bireylere olumlu tutumlar kazandırmak depremin zararlarını en aza indirmeye yardımcı olmaktadır. Yaşam ve çalışma alanlarında meydana gelebilecek bir yangın tehdidini önlemek için, yangın alarm sistemleri, yangın söndürücüler ve sabit söndürmeler dahil olmak üzere pek çok yangından korunma donanım ve sistemleri mevcuttur. Fakat bir yangını meydana getirecek faktörlerin engellenmesi ve önüne geçilemeyen bir yangının söndürülmesini sağlamak; yangın eğitiminin alınması ve bu eğitimlerin belirli periyotlar ile tekrar edilmesinden geçmektedir. Bu çalışmada üniversite öğrencilerinin deprem, yangın ve tahliye konularında bilgi düzeylerinin incelenmesi amaçlanmıştır. İncelenen literatürler doğrultusunda deprem, yangın ve tahliye konularının ayrı ayrı incelenmiş olmasına karşılık tamamının bir arada incelendiği çalışmalara rastlanmamıştır. Okul öncesi eğitim ve ortaokul öğrencileri üzerinde gerçekleştirilmiş olan deprem, yangın ve tahliye çalışmalarına ulaşılmıştır. Bu çalışma deprem, yangın ve tahliye konusunda okul öncesi ve ortaokul öğrencileri üzerinde yapılan çalışmaların devamı niteliğini taşımakta ve üniversite öğrencilerinin bilgi düzeyleri incelemeyi amaçlamaktadır. Bu sebeple yapılan çalışma literatüre yapacağı katkıdan dolayı oldukça önemlidir.
Özet (Çeviri)
It is a known fact that educational activities are important in providing a permanent solution to the problems caused by natural disasters. Raising conscious and sensitive individuals about earthquake is the most useful method for solving these problems. Informing individuals about earthquake and earthquake protection ways and gaining positive attitudes to individuals helps minimize earthquake damage. There are many fire protection equipment and systems, including fire alarm systems, fire extinguishers and fixed extinguishers, to prevent a fire threat to living and working areas. But to prevent the factors that create a fire and to prevent extinguishing a fire can not be prevented; fire training is received and these trainings are repeated periodically. In this study, it is aimed to investigate the knowledge level of the university students about earthquake, fire and evacuation. Although the earthquake, fire and evacuation issues were examined separately in line with the literature reviewed, no studies were examined in which all were examined together. Earthquake, fire and evacuation activities carried out on pre-school and middle school students were reached. This study is the continuation of the studies carried out on pre-school and secondary school students on earthquake, fire and evacuation and aims to examine the knowledge level of university students. Therefore, this study is very important because of its contribution to the literature.