Sepsiste Rho-kinaz polimorfizminin araştırılması
Investigation of Rho-kinase polymorphism in sepsis
  1. Tez No: 635153
  2. Yazar: AYKUT KALE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURULLAH GÜNAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Sepsis, qSOFA, Rho-kinase, Gen polimorfizmi, Sepsis, qSOFA, Rho-kinase, gene polymorphism
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Sistemik bir sendrom olan sepsisin karmaşık fizyopaltolojisindeki olaylar ve mortalitesi üzerinde damar fizyolojisi ve kardiyovasküler bozukluklarda fonksiyonel olduğu gösterilmiş olan Rho-kinaz (ROCK) gen polimorfizminin etkisi olabileceği bu çalışmanın hipotezidir. Bu araştırmada sepsis ile ROCK polimorfizmi arasındaki ilişkiyi belirlemek amaçlanmıştır. Yöntem: Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı'nda sepsis tanısı konmuş, çalışma kriterlerini karşılayan ve gönüllü onamı alınmış 100 sepsis hastası ile 88 sağlıklı gönüllü olmak üzere 188 kişi üzerinde yapıldı. Bütün bireylerden kan alma standartlarına uyularak EDTA'lı kan tüplerine 2 ml venöz kan örneği alındı. Çalışmanın genetik laboratuvar kısmı Erciyes Üniversitesi GENKÖK araştırma merkezinde yapıldı. DNA örneklerinden ROCKⅠ geninde belirlenen polimorfizmleri (SNP) çalışmak için Real Time PCR cihazında uygun metodlar kullanılarak genotipleme yapıldı. Elde edilen klinik, rutin laboratuvar ve genetik veriler IBM SPSS Statistics Standard Concurrent User V 25 (IBM Corp., Armonk, New York, ABD) istatistik paket programında değerlendirildi. Tanımlayıcı istatistikler birim sayısı (n), yüzde (%), ortalama±standart sapma (x ̅ ± SS), ortanca (M), çeyreklikler arası uzaklık (IQR) değerleri olarak verildi. Bulgular: ROCKⅠ geninin rs112130712 polimorfizmi hasta ve kontrol gruplarının tamamının TT genopinde olduğu bulunmuştur. ROCKⅠ geninin rs35996865 SNP bölgesindeki TT/ TG/ GG genopleri hasta grubunda 53(%53)/ 41(%41)/ 6(%6), kontrol grubunda ise 57(%64,8)/ 28(%31,8)/ 3(%3,4) olarak bulunmuştur ve istatistiksel olarak anlamlı değildir. ROCKⅠ geninin rs35996865 polimorfizmi T/G allellerinin oranı ise yüzde olarak hasta grubunda %73,5 ve %26,5 olarak bulunurken kontrol grubunda %79,5 ve %20,5 olarak bulunmuştur. Bu değerlerin istatistiksel olarak anlamlı olmadığı saptanmıştır. İncelenen ROCK polimorfizmleri ile mortalite arsında ilişki saptanmamıştır. Sonuç: Çalışmamızda ROCK rs112130712 ve rs35996865 polimorfizmleri ile sepsis gelişimi arasında anlamlı ilişki bulunamamıştır. Ancak çalışmamızda iki izoformu olan Rho-kinazın sadece ROCKⅠ izoformu incelenmiş ve incelenen ROCKⅠ izoformu üzerinde yalnızca iki SNP bölgesi araştırılmıştır. Bu nedenle bu çalışma sonuçlarına göre sepsis ile Rho-kinaz polimorfizmi arasında bağlantı olmadığını sonucuna varmak mümkün gözükmemektedir. Sepsis gelişmesinde önemli yeri olduğuna inanılan genetik faktörleri ve patofizyolojik süreçte yeri olan Rho-kinaz enzim sistemini içeren daha fazla sayıda çalışma yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: It is hypothesized that ROCK gene polymorphism, which has shown to be functional in vascular physiology and cardiovascular disorders, may have an effect on the complex physiopathology and mortality of a systemic syndrome, sepsis. The aim of this study was to inveatigate the association between sepsis and ROCK polymorphism. Method: A total of 188 individuals, including 100 sepsis patients diagnosed with sepsis, met the study criteria, and filled voluntary consent, and 88 healthy volunteers, admitted to the Erciyes University Medical Faculty Department of Emergency Medicine were enrolled to this study. Venous blood sample (2 ml) was taken into blood tubes with EDTA according to the blood collection standards from all individuals. The genetic laboratory study was done in Erciyes University GENKÖK research center. Genotyping from DNA samples was performed using Real Time PCR with appropriate methods for studying ROCKⅠ gene polymorphisms (SNP). The clinical, routine laboratory and genetic data obtained were evaluated in the IBM SPSS Statistics Standard Concurrent User V 25 (IBM Corp., Armonk, New York, USA) statistical package program. Descriptive statistics are given as number of units (n), percentage (%), mean ± standard deviation (x ̅ ± SS), median (M), distance between quarters (IQR). Results: It was found that all the patient and control groups in the rs112130712 SNP region of the ROCKⅠ gene were in the TT genotype. TT / TG / GG genotypes in the rs35996865 polymorphism of the ROCK Ⅰ gene in the patient group 53 (53%) / 41 (41%) / 6 (6%) was found to be statistically insignificant when compared to the control group 57 (64.8%) / 28 (31.8%) / 3 (3.4%). While the ratio of T/G alleles in the rs35996865 polymorphism of the ROCKⅠ gene was found to be 73.5% and 26.5% in the patient group, it was found to be 79.5% and 20.5% in the control group. These values were not statistically significant. No relationship was detected between the ROCK polymorphisms and mortality. Conclusion: In our study, no significant associations were found between ROCK rs112130712 and rs35996865 polymorphisms and the development of sepsis. However, in our study, only the ROCKⅠ isoform from two isoforms of Rho-kinase was examined, and only two SNP regions of ROCKⅠ were examined. Therefore, we cannot conclude that there is no association between sepsis and Rho-kinase polymorphism. More studies are needed to identify the genetic factors believed to play an important role in the development of sepsis, and the Rho-kinase enzyme system, which is involved in the pathophysiological processes.