Acil servise hipertansiyon ile başvuran hastaların elektrokardiyografilerindeki aks derecelerinin klinik sonlanıma etkisi
The effect of axis classifications on clinical outcome in electrocardiographies of patients admitted to the emergency department with hypertension
  1. Tez No: 635200
  2. Yazar: DENİZ TENGEREK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN EMRE EROĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, İlk ve Acil Yardım, Cardiology, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, Elektrokardiyogram, Aks, Aks Sapması, Hipertansif Aciller, Hypertension, Electrocardiogram, Axis, Axis Deviation, Hypertensive Emergencies
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç: Hipertansiyon, tüm dünyada sık rastlanılan hastalıklar arasında yer almaktadır. Dünya Sağlık Örgütünün 2015 verilerine göre, dünya genelinde 1,3 milyar insan hipertansiyon hastasıdır. Ülkemizdeki hipertansiyon prevalansı 2003 yılındaki PatenT çalışmasında %31,8 ve 2012 yılındaki PatenT2 çalışmasında %30,3 olarak göstermiştir. Hastane dışı yüksek kan basıncı ölçümü ve başka sebeplerle yapılan başvurular sırasında saptanan yüksek kan basıncı saptanan hastalar, acil servis hasta popülasyonunun önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Bu hastaların hipertansiyon evrelemeleri, tanıları, acil serviste kalış süreleri ve klinik sonlanımları değişkenlik göstermektedir. Bu çalışma, acil servis başvurularının önemli bir kısmını oluşturan hipertansif hastaların, klinik seyrinin öngörülmesinde, elektrokardiyogramdaki (EKG) aks derecesinin ne derece etkin olduğunu araştırmayı hedeflemiştir. Gereç ve Yöntem: Bu tek merkezli randomize, prospektif, gözlemsel çalışma, 01.03.2020-31.05.2020 tarihleri arasında, yıllık 400.000 hasta kapasitesine sahip olan bir 3. basamak eğitim ve araştırma hastanesi olan Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Acil Tıp Kliniğinde yürütüldü. Çalışmaya dâhil edilen hastalar için planlanan tüm değişkenler toplandı. EKG'den aks değerlendirmesi yapıldı. Hastaların acil servis başvurusuna ait sonlanımları takip edildi. Toplanan veriler uygun istatistiksel yöntemlerle analiz edildi. Bulgular: Belirlenen tarihler arasında merkezimize başvuran hastalar randomize edildikten ve dışlama kriterlerinden en az birini taşıyanlar çıkarıldıktan sonra kalan 237 hasta istatistiksel analize alındı. Çalışmaya dâhil edilen hastaların kardiyak aksları ele alındığında, 201 (%84.8) hastada normal aks, 27 (%11.4) hastada sol aks, 5 (%2.1) hastada sağ aks, 4 (%1.7) hastada ise ileri aks saptandı. Hipertansiyon ile başvuran hastalarda kardiyak aksın klinik sonlanım ile ilişkisi incelendiğinde, normal aksa sahip olan 201 hastanın 172'sinin (%85.6), normal aksa sahip olmayan 36 hastanın ise 30'unun (%83.3) iyi sonlanım olarak taburcu edildiği görüldü. Aradaki bu fark pearson ki-kare ile analiz edildi ve istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (p=0.727, OR=1.19 (%95 GA:0.45 - 3.10)). Normal kardiyak aksa sahip olan hastaların yaş ortalaması 61.62 (+-14.66), anormal kardiyak aksa sahip olan hastaların yaş ortalaması 68.03 (+- 11.48) olarak hesaplandı. İki grup arasındaki fark analiz edildi ve istatistiksel olarak anlamlı bulundu (Student's T testi p=0.014). Sonuç: Çalışmamızda kardiyak aks, hastaların, klinik sonlanımı öngörmede, acil servis kalış süresinde, taburculuk tanılarında ve hipertansiyon evrelerinde ilişkilerinde anlamlı bir etkinliği saptanmamıştır. İleri yaş, kardiyak aksın normalden bozulmasına sebep olduğu istatistiksel olarak anlamlı saptandı. Çalışmamızda istatistiksel olarak yalnızca yaş, aks ilişkisi istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Hipertansif başvurularda elektriksel aks değerlendirmesinin gerekli olmadığını söylemek için örneklem sayımızın yeterli olmadığını düşünmekte ve bu konuda daha büyük ölçekte çalışmalar yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The Effect of Axis Classifications on Clinical Outcome in Electrocardiographies of Patients Admitted to the Emergency Department with Hypertension. Purpose: Hypertension is one of the most common diseases worldwide. According to the 2015 data of the World Health Organization, 1.3 billion people worldwide suffer from hypertension. The prevalence of hypertension in Turkey was 31.8% in the PatenT study in 2003 and 30.3% in the PatenT2 study in 2012. Patients measured high blood pressure themselves out of hospital and measured at emergency room (ER) both are significant part of the ER patients. Hypertension stages, diagnosis, duration of stay at ER and clinical outcomes of these patients vary. In this study, our purpose was to investigate the effectiveness of the classification of axis in the electrocardiogram (ECG) to predicting the clinical course of hypertensive patients, which constitute a significant part of emergency applications. Material and Method: This single-center randomized, prospective, observational study was conducted between March 1, 2020 and May 31, 2020 in the emergency department clinic of a tertiary training and research hospital with an annual capacity of approximately 400,000 patients per year. All the variables and datas included to study. Axis evaluation was done from ECG. Patients were observed at ER for clinical outcomes. The data obtained were compared with appropriate statistical methods. Results: After exclusion criteria and randomizing the patients were, the remaining 237 patients were included in the study to statistically analyze. Considering the cardiac axis of the patients included in the study, we found 201(84.8%) patients with normal axis, in left axis 27 (11.4%), in right axis 5 (2.1%), and extreme axis in 4 (1.7%) patients. When the relationship between the cardiac axis and clinical outcome was examined in patients presenting with hypertension, it was observed that 172 (85.6%) of 201 patients with normal axes and 30 (83.3%) of 36 patients without normal axes were discharged as good outcomes. This difference was analyzed with pearson chi-square and was not statistically significant (p = 0.727, OR = 1.19 (95%: 0.45 - 3.10)). The average age of patients with normal cardiac axis was 61.62 (+ -14.66), and the average age of patients with abnormal cardiac axis was 68.03 (+ - 11.48). This difference between the two groups was analyzed with Student's T test and was found statistically significant (p = 0.014). Conclusion: In our study, no significant efficacy was found the cardiac axis, clinical outcome, duration of stay in ER, diagnoses and stages of hypertension. Older age was found to be statistically significant, causing the cardiac axis to deviate from normal. In our study, only age and axis relationship were found statistically significant. We thought that the number of samples is not sufficient to say that electrical axis evaluation is not necessary in hypertensive patients in ER. Therefore studies in large number of samples are needed in this regard.