Kritik hastalarda QSOFA, NEWS2, SAPS2 skorlamalarının tanısal değerlilikleri
The diagnostic valences for the QSOFA, NEWS2, SAPS2 scores of critical patients
- Tez No: 635201
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN AKSEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Acil Servis, Sepsis, qSOFA, NEWS2, SAPS2, Emergency Department, Sepsis, qSOFA, NEWS2, SAPS2
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Sepsis, yüksek mortalite ve uzun süreli morbidite ile ilişkili yaygın bir durumdur. Acil servis başvurularındaki kritik hasta grubunun önemli bir çoğunluğunu sepsis hastaları oluşturmaktadır. Çalışmamızda acil servise başvuran ve sepsis öngörülen hastalarda hızlı sofa (qSOFA), ulusal erken uyarı skoru 2 (NEWS2) , basitleştirilmiş akut fizyoloji skoru 2 (SAPS2) skorlamaları kullanılarak bu skorlamaların hastalık prognozunu öngörmedeki tanısal değerlilikleri araştırılmıştır. Hastaların 1 aylık mortalite ve yoğun bakım ihtiyaçları değerlendirilmiştir. Materyal ve Metot: Yaptığımız çalışmaya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği'nde 21.11.2019-05.05.2020 tarihleri arasında acil servise başvuran 18 yaş üzerindeki sepsis ön tanısı olan hastalar dâhil edilmiştir. Hastaların demografik verileri (yaş, cinsiyet, eşlik eden komorbid hastalıklar), vital bulguları (kardiyak tepe atımı, kan basıncı, ateş, periferik oksijen satürasyonu, solunum sayısı), 4. saat laboratuvar tetkik sonuçları (kan lökosit sayıları, pH, laktat, pCO2, hemoglobin, INR) verilen oksijen desteği (nazal, maske oksijen tedavisi, yüksek akımlı nazal oksijen tedavisi, noninvaziv mekanik, invaziv ventilatör) ve Glaskow Koma Skalası Skoru (GKS) hesaplanarak kaydedildi. qSOFA, NEWS2, SAPS2 skorlamaları hesaplandı. Hastalar her skorlama sistemine göre ayrı ayrı değerlendirildi ve düşük-orta ve yüksek risk olarak 2 gruba ayrıldı. Literatürdeki qSOFA ve NEWS2 skorlarında yüksek risk olarak değerlendirilen puan sınırları çalışmamızda kullanıldı. SAPS2 skorlaması için yayınlanan çalışmalarda farklı eşik değerler tanımlandığından kritik hastalarda öngörü gücü hesaplanıp ROC eğrisi çizdirildi. Duyarlılık ve özgüllük değerlerine bakıldı ve youden indeksine göre SAPS2 için 23.5 değeri en uygun eşik değeri olarak tespit edildi ve bu eşik değere bakılarak hastalar düşük-orta ve yüksek risk olarak gruplandırıldı. Bulgular: Çalışmaya dâhil edilen 202 hastanın 109'u (%54) erkek ve 93'ü (%46) kadın idi. Hastaların yaşları ortancası 73 (64-82) olarak tespit edildi. Hastaların 106'sı (%52.5) sağ kalırken 96'sı (%47.5) öldü. Hastaların 63'ü (%31.2) qSOFA ( skor≥2), 169'u (%83.7) NEWS2 (skor≥5), 154'ü (%76.2) SAPS2'ye (skor>23.5) göre yüksek risk grubundaydı. 1 aylık mortalite ve yoğun bakıma yatış incelendiğinde, qSOFA'nın diğer skorlara göre daha özgül, NEWS2'nin ise daha duyarlı olduğu tespit edildi. Sonuç: Çalışmamız, sepsisin acil serviste erken tanı ve tedavisi için qSOFA, NEWS2 ve SAPS2 skorlamalarının hastalık yönetiminde katkı sunabileceklerini ancak üç skorlama sisteminin de tanısal test performans sonuçları tek başlarına hasta yönetiminde kullanılmaya yetecek kadar iyi değildir. Sepsis yönetiminde daha iyi tanısal test performans kriterlerine sahip yeni skorlama sistemlerine ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Sepsis için çok fazla çalışma yapılmış olmasına rağmen altın standart tanı testi yoktur. Her ne kadar skorlamalar kullanılarak sepsis tanısı koyulmaya ve prognozu öngörülmeye çalışılsa da, sepsisin klinik bir tanı olduğu unutulmamalıdır.
Özet (Çeviri)
Background: Sepsis is a common condition associated with high mortality and long-term morbidity. Sepsis patients constitute a significant majority of the critical patient group in emergency service admissions. In our study, the diagnostic value of these scoring in predicting the disease prognosis was investigated using the quick sofa (qSOFA), national early warning score 2 (NEWS2), and simplified acute physiology score 2 (SAPS2) scores in patients who were admitted to the emergency department and were predicted to have sepsis. One-month mortality and necessity of intensive care units of the patients were evaluated. Materials and Methods: Patients over the age of 18 with a pre-diagnosis of sepsis who applied to the emergency department of Ümraniye Training and Research Hospital between 21.11.2019-05.05.2020. Demographic data of the patients (age, gender, accompanying comorbid diseases), vital signs ( heart rate, blood pressure, fever, peripheral oxygen saturation, respiratory rate), 4th hour laboratory test results ( leukocyte counts, pH, lactate, pCO2, hemoglobin, INR), given oxygen support (nasal, mask oxygen therapy, high flow nasal oxygen therapy, non-invasive mechanical, invasive ventilator) and Glascow Coma Score (GCS) were calculated and recorded .qSOFA, NEWS2, SAPS2 scores were calculated according to each scoring system. They were evaluated separately and divided into 2 groups as low-moderate and high risk.The score limits considered as high risk in the qSOFA and NEWS2 scores in the literature were used in our study. Since different threshold values were defined for SAPS2 scoring, the predictive power in critical patients was calculated and the ROC curve was drawn. Values were examined and 23.5 was the most appropriate cut-off value for SAPS2 according to the youden index and based on this threshold value, the patients were grouped as low-moderate and high risk. Results: 109 (54%) of 202 patients included in the study were male and 93 (46%) were female. The median age of the patients was 73 (64-82). While 106 of the patients (52.5%) survived, 96 (47.5%) of them died. Sixty three (31.2%) of the patients were in the high risk group according to qSOFA (score≥2), 169 (83.7%) of the patients were in the high risk group according to NEWS2 (score≥5), and 154 (76.2%) of the patients were in the high risk group according to SAPS2 (score> 23.5). When 1-month mortality and admission to intensive care unit were examined, it was found that qSOFA was more specific and NEWS2 was more sensitive than other scores. Conclusion: In our study we found that, qSOFA, NEWS2 and SAPS2 scores can contribute to disease management especially in early diagnosis and treatment of sespis in the emergency room, but diagnostic test performance results af all three scoring systems are not good enough to be used in patient management alone. We think that new scoring systems with better diagnostic test performance criteria are needed in sepsis managment. Although many studies have been done for sepsis, there is no gold standard diagnostic test. In spite of usage of scoring systems for diagnosing and predicting prognosis are common, it should be kept in mind that sepsis is a clinical diagnosis.