Limanların uluslararası ticarete etkisi ve Mersin Limanının bölge ekonomisindeki payı
The impact of ports in international trade and the share of Mersin Port in the regional economy
- Tez No: 635221
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARİF SELİM EREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Denizcilik, İşletme, Marine, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Mersin Limanı, Bölge Ekonomisi, Mersin Port, Regional Economy
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Küresel ticarette rekabet alanlarında ülkeler arasındaki makas teknoloji transferi ve Ar-Ge çalışmaları neticesinde her geçen gün kapandığı için maliyetleri belirleyen temel unsur lojistik olmaya başlamıştır. Dünya çapında paylaşılmış olan pazarda yeni işletmelerin yer alması da lojistik olanaklara bağlı görünmektedir. Buradan yola çıkarak lojistik olanakların geliştirilmesi gerektiği görülmektedir. Geliştirilebilmeleri için de önce mevcut durumlarının tespit edilmesinin fayda sağlayacağı düşünülmüştür. Böylece bu çalışma limanların uluslararası ticarete etkilerini Mersin limanı bağlamında incelemeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla ilk önce kavramsal çerçeve oluşturulmuş ve 2013 ila 2019 yıllarında aylık resmi istatistiklere dayanan ithalat ve ihracatla ilgili iki ayrı model birlikte test edilmiştir. Sonuç olarak Mersin limanının bölge ekonomisine büyük etkilerinin olduğu belirlenmiştir. Ayrıca seçilen illerle ilgili hem araştırmacılar hem de politika geliştiriciler için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
As the scissors technology transfer between countries and the R&D studies is being closed day by day in the fields of competition in global trade, logistics has became the main factor that determines the costs. The inclusion of new businesses in the market, which is shared worldwide, also seems to depend on logistics possibilities. Based on this, it is seen that logistics facilities should be improved. It was thought that it would be beneficial to determine their current status before they could be improved. Thus, this study aims to examine the effects of ports on international trade in the context of Mersin port. For this purpose, the conceptual framework was first created and two different models related to import and export were tested together, based on monthly official statistics between 2013 and 2019. As a result, it has been determined that Mersin port has great effects on the economy of the region. In addition, suggestions were made for both researchers and policy makers about the selected provinces.