Premenstrüel sendrom ve dismenorenin yaşam kalitesi üzerine etkisi
The effect of premenstrual syndrome and dysmenorrhea on quality of life
- Tez No: 635234
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TEVFİK YOLDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Premenstrüel sendrom, dismenore, yaşam kalitesi, Premenstrual syndrome, dysmenorrhea, quality of life
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Amaç: Premenstrüel sendrom (PMS) ve dismenore, özellikle adölesanlar ve yetişkinler arasında üreme çağındaki kadınlarda en sık görülen bozukluklardan ikisi olup, bunlar yaşam kalitesi üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir. Bu bilgiler ışığında bu çalışmada amacımız premenstrüel sendrom ve dismenorenin üreme çağındaki Türk kadın populasyonda prevelansı ve yaşam kalitesi üzerine etkilerini göstermektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız prospektif bir anket çalışması olup, çalışmaya Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim Araştırma Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniklerine başvuran 18-45 yaş arası 500 kadın dahil edildi. Katılımcılardan gönüllü onam formu onayı aldıktan sonra ilk önce demografik bilgiler alındı. Katılımcıların boy ve kiloları ölçülecek vücut kütle indeksleri hesaplandı. Hastalara hekim eşliğinde dismenore derecelendirmesi yaptırıldı, premenstruel sendrom değerlendirme formu ve kısa form 36'yı doldurdular. Bulgular: Çalışmamıza katılan kadınların yaş ortalaması 28,01±6,05 yıldır. VKİ ortalaması 24,99±4,79'dur. Çalışmamızdaki PMS prevelansı %70 ve dismenore prevelansı %80 olarak saptanmıştır. Çalışmanızda premenstrüel sendrom ve dismenorenin yaşam kalitesi alt ölçekleri üzerindeki etkisi ortaya konuldu. Sonuç: Çalışmamızda Türk kadın popülasyonda premenstrüel sendrom ve dismenore prevelansının üreme çağındaki kadınlarda yaygın görülen jinekolojik durumlar olduğunu tesbit ettik. Ancak prementrüel sendrom ve dismenorenin yaşam kalitesiyle anlamlı ilişkisini tesbit etmedik.
Özet (Çeviri)
Objective: Premenstrual syndrome (PMS) and dysmenorrhea are two of the most common disorders in women of reproductive age, especially among adolescents and adults, which have a negative impact on quality of life. In the light of this information, our aim in this study is to show the effects of premenstrual syndrome and dysmenorrhea on the prevalence and quality of life in the Turkish female population of reproductive age. Material and Method: Our study is a prospective questionnaire study, 500 women between the ages of 18-45 who applied to Gynecology and Obstetrics Polyclinics at Marmara University Pendik Education and Research Hospital were included in the study. After obtaining the consent of the volunteer consent form, demographic information was first obtained from the participants. Body mass indexes, to measure the height and weight of the participants, were calculated. Patients were given dysmenorrhea with a physician and completed premenstrual syndrome evaluation form and short form 36. Results: The average age of women participating in our study is 28.01 ± 6.05 years. The BMI average is 24.99 ± 4.79. PMS prevalence in our study was 70% and dysmenorrhea prevalence was 80%. In your study, the effect of premenstrual syndrome and dysmenorrhea on quality of life subscales was revealed. Conclusion: In our study, we found that the prevalence of premenstrual syndrome and dysmenorrhea in the Turkish female population is common in gynecological conditions in women of reproductive age. However, we did not find a significant relationship between premenual syndrome and dysmenorrhea and quality of life.