Farklı ısıl işlem görmüş Nİ-Tİ eğelerin kök kanal şekillendirme yeteneklerinin karşılaştırılması: Mikro-BT çalışması
Comparative evaluation of shaping ability of different heat treated Nİ-Tİ engine-driven single files: A Micro-BT study
- Tez No: 635254
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BETÜL GÜNEŞ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Apikal transportasyon, kontrollü bellek, ısıl işlem, Ni-Ti döner alet, resiprokasyon, Apical transportation, controlled-memory, heat-treatment, Ni-Ti files, reciprocation, rotary
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı endodontik motorla kullanılan farklı ısıl işlem görmüş Ni-Ti eğelerin kök kanal tedavisi esnasında in-vitro ortamda kök kanal şekillendirme yeteneklerinin değerlendirilmesidir. Materyal ve Metod: Bu çalışmada 45 adet kanal kurvatürü 25°-35° arasında olan mandibular molar dişlerin mezial kanalları kullanılmıştır. Dişlerin mezial kökleri krondan ayrıldıktan sonra Mikro-BT ile görüntülenmiştir. Kanal içerisinde giriş yolu oluşturmak için One G eğesi kullanıldıktan sonra örnekler 3 gruba ayrılıp (n=15), kanal preparasyonu aşağıda belirtilen döner aletler ile yapılmıştır. Grup1; HyFlex EDM (25/~, Colténe/Whaledent, Altstatten, İsviçre), Grup2; One Curve (25/06, Micro Mega, Besancon, Fransa), Grup3; WaveOne Gold (25/07 Dentsply Maillefer, Ballaigues, İsviçre). Preparasyon sırasında kök kanalları her eğe değişiminde %2,5'lik sodyum hipoklorit ile yıkanmıştır. Mikro-BT ile şekillendirme öncesi ve sonrası kök kanalları görüntülenerek apikal transportasyon ve merkezde kalma yeteneğindeki değişimlerin belirlenmesi için hesaplamalar apeksten 1, 2, 3, 4 ve 7 mm uzaktaki aksiyal kesitlerden yapılmıştır. Bulgular: Bu çalışmanın sonucuna göre HyFlex EDM, OneCurve ve WaveOne Gold eğeleri istatistiksel olarak benzer miktarda apikal transportasyona sebep olmuşlardır (P>0.05). OneCurve eğesi bukko-lingual yönde apikal 4 mm'de WaveOne Gold eğesinden daha iyi merkezde kalma yeteneği göstermiştir (P0.05). Sonuç: Bu çalışmanın sonuçlarına göre karşılaştırılan bütün eğeler apikal transportasyona sebep olmuştur ve apikal transportasyon miktarları benzer bulunmuştur. OneCurve eğesi bukko-lingual yönde 4. mm'de WaveOne Gold eğesinden daha iyi merkezde kalma yeteneği göstermiştir. Diğer seviyelerde bütün eğeler benzer merkezde kalma yeteneği göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this in-vitro study was to evaluate the root-canal shaping abilities of different heat treated Ni-Ti engine-driven single files during root-canal preparation. Material and Method: In this study, 45 mesial roots of mandibular first molar teeth with a curvature between 25° and 35° were used. The mesial root-canals were scanned with Micro-CT. A glide-path was created in the canals using One G file. The specimens were divided into 3 groups (n = 15) and the canal preparation carried out with the following instruments. Grup1; HyFlex EDM (25/~,Colténe/Whaledent, Altstatten, Switzerland), Grup2; OneCurve (25/06, Micro Mega, Besancon, France), Grup3; WaveOne Gold (25/07 Dentsply Maillefer, Ballaigues, Switzerland). The root-canals were irrigated with 2,5% NaOCl during the preparation procedure. Root-canals were scanned with Micro-CT before and after root-canal preparation. Apical transportation and centering ability of files were evaluated on the Micro-CT images. The pre-instrumentation and post-instrumentation images at 1, 2, 3, 4, 7 mm were analyzed. Results: All groups had statistically similar apical transportation values (P > 0.05). The OneCurve file group showed better centering ability in the bucco-lingual direction than the WaveOne Gold file group at apical 4 mm. All file groups showed statistically similar centering ability at other levels (P> 0.05). Conclusion: According to the results of this study, compared all files caused apical transportation. Apical transplantation values were statistically similar among all groups. The OneCurve file showed better centering ability in the bucko-lingual direction at 4 mm than the WaveOne Gold file. At other levels, all files showed similar centering ability.