Polipropilen lif oranının betonun eğilmede çekme ve basınç dayanımına etkisi
The effect of polypropylene fiber ratio on bending tensile and compressive strength of concrete
- Tez No: 635271
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRÜ YETGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Basınç Dayanımı, Beton, Çatlak, Eğilmede Çekme Dayanımı, Kıvam, Lif, Polipropilen Lif, Compressive Strength, Concrete, Crack, Tensile Strength in Bending, Consistency, Fiber, Polypropylene Fiber
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada; polipropilen lif katkısının farklı oranlarda ilavesi sonucunda meydana gelen lif karışımlı beton numunelerin eğilmede çekme ve basınç dayanımlarına etkisi deneysel olarak araştırılmıştır. Bir dizi lif katkısız beton numunesi (tanık beton) ve 6 dizi %0,25; %0,50; %0,75; %1,0; %1,25; %1,5 hacim oranlarında lif içeren beton numuneleri üretilmiştir. Bu numuneler uygun laboratuvar koşullarda olgunlaştırılmış olup bunların, taze beton birim kütleleri, 1 ve 28 günlük beton birim kütleleri belirlenip kayıt altına alınmıştır. Üretilen silindir ve kiriş numuneler üzerinde basınç ve eğilmede çekme deneyleri uygulanmıştır. Ayrıca taze betonun kıvamını belirlemek amacıyla silindir numuneler üretilmiş ve bunların çökme oranları belirlenmiştir. Sonuç olarak, ilave edilen lif oranı arttıkça basınç dayanımının düştüğü, eğilmede çekme dayanımının ise yükselişe geçtiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study; the effect of fiber-mixed concrete samples, which are formed as a result of adding polypropylene fiber additive in different proportions, on the tensile and compressive strengths in bending has been experimentally investigated. A set of fiber-free concrete samples (witness concrete) and 6 sets of 0.25%; 0.50%; 0.75%; 1.0%; 1.25%; concrete samples containing 1.5% by volume fiber were produced. These samples were matured under appropriate laboratory conditions and their fresh concrete unit mass, 1 and 28 days concrete unit masses were determined and recorded. Tensile tests in compression and bending were applied on the produced cylinder and beam samples. In addition, cylinder samples were produced in order to determine the consistency of fresh concrete and their precipitation rates were determined. As a result, it was seen that as the added fiber ratio increases, the compressive strength decreases and the tensile strength in bending increases.