Polipropilen lifli betonların mekanik özelikleri
Mechanical properties of polypropylene fiber reinforced concrete
- Tez No: 266418
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEVZAT KIRAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Polipropilen, lifli beton, mekanik özelikler, Polypropylene, fiber reinforced concrete, mechanical properties
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmada polipropilen liflerin betonun mekanik özeliklerine etkisi deneysel olarak araştırılmıştır. Çalışmada çimento dozajı 300 kg/m3 olarak seçilmiştir. Ayrıca 0/4-0/5-0/6 olmak üzere üç farklı su/çimento oranı kullanılmıştır. Hazırlanan bu karışımlara 0.9 ve 1.8 kg/m3 oranlarında üç farklı polipropilen lif (Enduro HPP45, Grace Strux 90/40, Fibermesh Harbourite 19 mm) eklenmiştir. Elde edilen beton karışımlarının her birine çökme deneyi uygulanmıştır. Ardından Standart küp ve prizma numuneler elde edilerek 7. ve 28. günlerde birim ağırlık, ultrasses geçiş süresi, Schmidt çekici, basınç, yarmada çekme, eğilmede çekme deneyleri uygulanmıştır. Sonuç olarak monofilament polipropilen liflerin betonun çekme dayanımını önemli ölçüde arttırdığı, elyafımsı polipropilen liflerin ise beton boşluk oranını azalttığı ve betonun dayanıklılığına katkıda bulunduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of polypropylene fibers on mechanical properties of concrete is studied experimentally. Dosage of cement is selected as 300 kg/m3 in study. Also three different water/cement ratios are used 0/4?0/5?0/6. Three different polypropylene fibers (Enduro HPP45, Grace Strux 90/40, Fibermesh Harbourite 19 mm) with the ratio of 0.9 kg/m3 and 1.8 kg/m3 are added to the prepared mixtures. The slump test was applied to the each obtained concrete mixtures. After that standart cube and prism patterns were obtained and then unit weight, ultrasonic sound transmission velocity, Schmidt hammer, compression, tensile, bending tensile testing were applied to every pattern on the 7. and 28. days. As a result of these experiments, it is observed that while monofilament polypropylene fibers significantly raise the tensile strength of concrete, staple fibers reduce the porosity of the concrete and also raise the durability of the concrete.