Yargı kararları ışığında seçim suçları ve cezaları
The election crimes and penalties in the light of judicial decisions
- Tez No: 635277
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜZEYYEN EROĞLU DURKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Law, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Seçimler, Seçim Kurulları, Seçim Suçları ve Cezaları, Elections, Boards Of Elections, Crımes And Penalties Of Electıon
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Seçimler, demokrasinin vazgeçilmez unsurudur. Temsilde adalet ve yönetimde istikrarın sağlanması bakımından önemlidir. Seçimler yalnızca oy verme işleminden ibaret olmayıp aynı zamanda halkın iradesinin en önemli yansımasıdır. Toplumlar için bu kadar önemli olan seçimlerde seçmenler özgürce karar verebilmelidir. Seçimlerin güvenle yapılabilmesi için çeşitli kurullar oluşturulmuş; kanunlarla bazı kurallar konulmuştur. Bu önemli düzenlemelere rağmen seçim güvenliği yine de ihlal edilebilir. Bunu önleyebilmek için çeşitli yaptırımlar öngörülmüştür. Bu çalışmada bu tür ihlaller ve bu ihlallere yönelik yaptırımlar ele alınmıştır. Çalışmada seçim kurulları ve seçimlerle ilgili birçok kavrama odaklanılmış; seçim suçlarını açıklamak için yargı kararları kullanılmış ve ilgili mevzuatta belirli bir tasnife tabi tutulmayan söz konusu suçların kategorize edilmesine dair teorik bir girişimde bulunulmuştur. Söz konusu girişimin hedefi, uygulamaya yönelik bir kolaylık sağlamaktır. Başka bir deyişle çalışmanın temel gayesi, bu alanda araştırma yapacak kişiler için literatüre yol gösterici bir katkıda bulunmaktır.
Özet (Çeviri)
Elections are indispensable factor of democracy. It is important in terms of providing Justice in representation and stability in management. Elections are not only voting transaction but also the most important reflection of public will. Voters should be able to decide freely in elections which are so important for societies. Various boards have been established to make elections safely; some rules have been introduced by law. Despite these important regulations, election security can still be violated. Various sanctions have been envisaged to prevent this. This study deals with such violations and sanctions for these violations. The study focused on many concepts related to election boards and elections; judicial decisions were used to explain election crimes and a theoretical attempt was made to categorize the crimes in question, which are not subject to a specific classification in the relevant legislation. The aim of the initiative is to provide practical convenience. In other words, the main purpose of the study is to make a guiding contribution to the literature for the researchers in this field.