Bireysel ve takım sporcularının problem çözme becerilerinin incelenmesi
Examination of problem solving skills of individual andteam athletes
- Tez No: 635287
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EROL DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Problem solving, İndividual sports, Team sports, Sports
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, bireysel ve takım sporcularının problem çözme becerisinin incelenmesi. Materyal ve Metot: Araştırma Samsun ilindeki 18-25 yaş arası lisanslı bireysel ve takım sporcularının problem çözme becerilerinin belirlenmesini amaçlamaktadır. Çalışmada, Heppner ve Peterson (1982) tarafından geliştirilen, Türkçeye çevrilmesi Taylan (1990) tarafından yapılmış olan problem çözme envanteri kullanılmıştır. Çalışma sporcuların problem çözme becerileri ile yapmış olduğu branşı, yaşı, cinsiyeti, el tercihi ve spor yaşı gibi değişkelerine göre istatistiksel açıdan anlamlı farklılık gösterip göstermeyeceğini amaçlamaktadır. Sporculara anket dağıtılmadan önce anket hakkında önceden bilgi verilerek, gönüllü katılım formunu imzalayıp doldurması istenilmiş. Sonuçlar istenildiği takdirde katılımcılara bilgi verileceği bildirilmiş. Çalışmanın sonuçları bilimsel toplantılarda ya da yayınlarda sunulabilir. Ancak bu durumlarda sporcuların kimlikleri kesin olarak gizli tutulacağı ile ilgili bilgilendirilmiştir. Araştırmada elde edilen verilere ait ortalama, standart sapma, medyan, minimum, maksimum ve IQR (Inter Quartile Range) değerleri tanımlayıcı istatistik olarak verilmiştir. PÇE ve alt boyutları arasındaki ilişkiler Spearman sıra korelasyonu ile belirlenmiştir. Verilerin analizinde SPSS paket programı kullanılmıştır. (Statistical Package for Social Sciences) 22.0 Bulgular: Araştırmaya katılan kişilerin %54,0'ünün erkek %46'sının ise kadın olduğu, katılımcıların %53,5'i takım %46,5'i bireysel sporcudan oluşturmaktadır. PÇE alt boyutlarından aceleci yaklaşım ve kaçıngan yaklaşım alt boyutlarının cinsiyet gruplarına göre farklılık göstermiştir. Problem çözme ölçeği ve alt boyutlarının toplam puanların eğitim görülen bölümlere göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermediği saptanmış. Bireysel spor yapanların değerlendirici yaklaşım puanlarının takım sporları yapanlara göre daha yüksek olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this research is to examine the problem solving skills of individual and team athletes. Material and Method: The research aims to determine problem solving skills of licensed individual and team athletes between the ages of 18-25 in Samsun. In the study, problem solving inventory developed by Heppner and Peterson (1982) and translated into Turkish by Taylan (1990) was used. The study aims at whether the athletes will show statistically significant differences according to their variables such as their branch, age, gender, hand preference and age of sports with their problem solving skills. Before the questionnaire was distributed to the athletes, they were informed about the questionnaire in advance and asked to sign and fill in the voluntary participation form. It was reported that the participants would be informed if the results were requested. The results of the study can be presented in scientific meetings or publications. However, in these cases, athletes were informed that their identities would be kept strictly confidential. Average, standard deviation, median, minimum, maximum and IQR (Inter Quartile Range) values of the data obtained in the study are given as descriptive statistics. Relationships between PSI and its sub-dimensions were determined by Spearman rank correlation. SPSS package program was used to analyze the data. (Statistical Package for Social Sciences) 22.0. Results: 54.5% of the participants were male and 46% were female, 53.5% of the participants were team and 46.5% were individual athlete. Among the PSI sub-dimensions, hasty approach and avoidant approach sub-dimensions differed according to gender groups. It was found that the total scores of the problem solving scale and its sub-dimensions did not show a statistically significant difference compared to the departments studied. It was seen that the evaluative approach points of the individuals who do individual sports are higher than those who do team sports. Conclusion: In our study, there was a statistical difference between the demographic information and sports branches and Problem Solving and its sub-dimensions of individual and team athletes.