Bireysel sporcularla takım sporcularının stres düzeyleri ve problem çözme becerilerinin karşılaştırılması
The comparison of the individual sports athletes and team sports athletes? skills to solve the problems and the stress levels
- Tez No: 242456
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT ÖZDEVECİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor, Stres, Problem Çözme
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu betimsel çalışmada, bireysel sporcular ile takım sporcularının stres düzeyleri ve problem çözme becerilerinin karşılaştırılması amaçlandı.Araştırmaya Kayseri, Yozgat ve Niğde illerinden 200 takım sporu yapan sporcu ve 200 bireysel spor yapan sporcu gönüllü olarak katıldı. Araştırmada ?Stres Düzeyi Testi?, ?Problem Çözme Envanteri? ve ?Kişisel Bilgi Formu? veri toplama araçları olarak kullanıldı. 2008-2009 yılında gerçekleştirilen araştırmanın genel amacı çerçevesinde; cevapları aranan alt problemlere yönelik toplanan verilerin gerekli istatistiksel çözümleri için, SPSS (Statistical Packet for Social Sciences) 13.0 paket programı kullanıldı. Tanımlayıcı istatistik olarak frekans, yüzde, aritmetik ortalama ve standart sapma kullanılıp, Tek Faktörlü Anova ve Pearson Çarpım Momentler korelasyon analizlerinden yararlanıldı.Araştırma sürecinde belirlenen verilerin analiz edilmesi ile aşağıdaki sonuçlar elde edildi:Sporcuların stres toplam puanları ile takvim yaşı, spor yaşı ve gelir düzeyi gibi değişkenler arasında anlamlı bir farklılık bulunmazken, haftalık antrenman sayıları arasında anlamlı bir farklılık bulundu. Sporcuların problem çözme becerileri toplam puanları ile takvim yaşı, spor yaşı, gelir düzeyi ve haftalık antrenman sayısı gibi değişkenler arasında anlamlı bir farklılık bulunmadı.Takım sporu yapan sporcuların stres toplam puanları ile bireysel spor yapan sporcuların stres toplam puanları arasında anlamlı bir farklılık görülmezken, takım sporu yapan sporcuların problem çözme becerileri toplam puanları ile bireysel spor yapan sporcuların problem çözme becerileri toplam puanları arasında anlamlı bir farklılık görüldü.Sporcuların problem çözme becerileri alt ölçeklerinden aceleci yaklaşım puanları ile stres toplam puanları arasında anlamlı pozitif bir ilişkinin olduğu görüldü. Yine sporcuların problem çözme becerileri alt ölçeklerinden değerlendirici yaklaşım toplam puanları ile stres toplam puanları arasında da, anlamlı negatif bir ilişkinin olduğu görüldü.Sonuç olarak; bireysel sporcularla takım sporcularının stres düzeylerinde farklılığa rastlanmazken, bireysel sporcuların takım sporcularına göre problem çözme konusunda kendilerini daha yeterli algıladıkları görüldü.
Özet (Çeviri)
In this descriptive working, it has been aimed that the comparison of the individual sports athletes and team sports athletes? skills to solve the problems and the stress levels.To this research , 200 team sport athletes and 200 individual sport athletes have joined as a volunteer from Kayseri , Yozgat and Niğde cities. In this research ,?Stres Level Test? , ?Problem-Solving Inventory? , ?Personal Information Form? have been used as data collection tools. In the framework of the overall goal of research that conducted in 2008-2009;SPSS ( Stastical Packet for Social Sciences ) 13.0 packet program has been used for datas? statistical solution that looked for the answers for sub-problems. As the descriptive statistic, frequency , percent , arithmetic average and standard deviation have been used and also benefitted from Single Factored Anova analysis and correlation analysis. With the analizing of the datas that defined in the period of research, the following results have been obtained :There hasn?t been found a meaningful correlation between athletes? total stress score and variables such as calender age , sport age and level of income ; whereas , there has been found a meaningful difference among the numbers of weekly training.There hasn?t been found a meaningful difference between athletes? total solving problem skills score and variables such as calender age , sport age , level of income and the number of weekly training.There hasn?t been found a meaningful difference between team sport athletes? total stress score and individual sport athletes? total stres score ; whereas , there has been seen meaningful difference between team sport athletes? total solving problem skills score and individual sport athletes? total solving problem skills score.There has been seen a positive correlation between hasty approach score , which is one of the sub-scales of athletes? solving problem skills , and total stress score. Also , there has been seen a negative correlation between total estimator approach score , which is one of the sub-scales of athletes? solving problem skills , and total stress score , too.As a consequence , while it hasn?t been come across in differences about level of stres individual sport athletes with team sport athletes?, it has been seen that individual sport athletes perceive themselves as more adequate than team sport athletes in solving problem.Key Words : Sport , Stress , Solving Problem