Determination of bioactive properties of some short day onion inbred lines produced in alata climate
Alata ikliminde üretilen bazı kısa gün soğan hatlarında biyoaktif özelliklerin belirlenmesi
  1. Tez No: 635338
  2. Yazar: SAİME BUSE GÜVEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ FUAT GÖKÇE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kısa gün soğan, fenolik bileşikler, antioksidan, antosiyanin, pürivik asit, şeker, flavonoid, kuersetin, suda çözünmüş kuru madde miktarı, titre edilebilir asit, Short day onion, phenolic compounds, antioxidant, anthocyanin, pyruvic acid, sugar, flavonoid, quercetin, total soluble solid content, titratable acidity
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Genetik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Soğan, eski zamanlardan beri tüm dünyada yaygın olarak tüketilen bir sebzedir. Besleyici polifenolik bileşikler bakımından zengindir. Flavonoidler özellikle kuersetin bu ailede önemli miktarda bulunmuştur. Soğanların biyoaktif özellikleri insan sağlığı üzerinde çok önemli bir rol oynamaktadır ve soğan ıslah programlarında artık önemli bir ıslah amacı haline gelmiştir. Bu çalışmada, Alata koşullarında yetiştirilen 19 farklı kısa gün soğanın pomolojik ve fitokimyasal analizi yapılmıştır. Sonuçlar, suda çözünebilir kuru madde miktarının 5,2 ile 8,5 °Brix, piruvik asit miktarının ise 3,277 ile 8,828 µM / mL aralığında geniş bir dağılımı olduğunu göstermiştir. Toplam antioksidan kapasitesi 0,0719 ile 0,1013 mM troloks eşdeğeri / 100 mL aralığında olurken, toplam antosiyanin değerleri 0,0557 ile 0,5556 mg / 100 mL olarak bulunmuştur. Toplam fenolik değerleri 12,01 ile 32,50 mg gallik asit eşdeğeri / 100 mL aralığında gözlenmiştir. Fruktoz değerleri 1,5000 ile 2,4067 g / 100 g yaş ağırlık arasında gözlenmiştir. Genotiplerin glikoz ve sükroz üzerine etkisi istatistiksel açısından önemsiz bulunmuştur. Kuersetin değerleri ise 0,0633 ile 1,9433 μg / 100 g taze ağırlık arasında gözlenmiştir. Bu çalışmada elde edilen veriler soğan genotiplerinin iyileştirilmesinde ve ayrıca soğan ıslahı ve kalite iyileştirme programlarında kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Onion is a widely consumed vegetable all around the world since ancient times. It is rich in nutritional polyphenolic compounds. Flavonoids, particularly quercetin, has been found in substantial amount in this family. The bioactive properties of onions play a crucial role in human health and are now became an important objective in onion breeding programs. In this study, pomological and phytochemical analyses were performed using 19 different short day onion genotypes produced under Alata conditions. Results showed that genotype means of the total soluble solid contents were 5.2 to 8.5 °Brix, while pyruvic acid had wide distribution in the range of 3.277 to 8.828 µM / mL. The total antioxidant capacity varied from 0.07 to 0.10 mM trolox equivalent / 100 mL and total anthocyanin results were between 0.0557 and 0.5556 mg / 100 mL. Total phenolic values were observed within the range of 12.01 and 32.50 mg gallic acid equivalent / 100 mL. Fructose values were found between 1.50 and 2.41 g / 100 g FW. Genotype effects for glucose and sucrose were not significantly different. Quercetin values were observed between 0.06 and 1.94 μg / 100 g FW. The data obtained in this study can further be used for the improvement of onion genotypes and in onion breeding and quality improvement programs.