Psikiyatrik bozukluğu olan yetişkinler için toplum entegrasyon ölçeği Türkçe formu geçerlik ve güvenirlik çalışması
The validation and reliability of the community integration scale for adults with psychiatric disorders (CİS-APP34) turkish form
- Tez No: 635372
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DERYA ÖZBAŞ GENÇARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Geçerlik, Güvenirlik, Şizofreni, İki Uçlu Bozukluk, Toplum Entegrasyon, Validity, Reliability, Schizophrenia, Bipolar Disorder, Community Integration
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışma Psikiyatrik bozukluğu olan yetişkinlerin toplum entegrasyon düzeyini ölçmek için geliştirilmiş olan“Psikiyatrik Bozukluğu Olan Yetişkinler İçin Toplum Entegrasyon Ölçeği”nin Türkçe formunun geçerlik ve güvenirliğini belirlemek amacıyla metodolojik çalışma olarak yapılmıştır. Ölçeğin dil ve kapsam geçerliği değerlendirilmiştir. Kapsam geçerliği oranı (CVI) 0,98 olarak tespit edilmiş ve ölçekte gerekli düzeltmeler yapılarak son hali verilmiştir. Haziran 2019 – Ekim 2019 tarihleri arasında Gaziantep Şahinbey TRSM ve Şehitkamil TRSM‟ ye kayıtlı olan Şizofreni ve iki uçlu (bipolar) bozukluk tanısından herhangi birini almış 170 hasta ile yapılmıştır. Test-tekrar test güvenirliği için örneklem grubunda yer alan 30 kişiye 20 gün ara ile ikinci uygulama yapılmıştır. Ölçeğin geçerlik analizlerinden kapsam geçerliği için uzman görüşüne başvurulmuş, yapı geçerliği için de faktör analizi yapılmıştır. Açıklayıcı faktör analizi sonucu ölçeğin aslı ile paralel olarak beş faktörlü bir yapı ortaya çıkmış ve bu doğrultuda doğrulayıcı faktör analizi yapılmıştır. Doğrulayıcı faktör analizi ile ölçeğin uyum indeksleri (X2/df: 2,013, RMSEA:0,077, CFI:0,96, GFI:0,84, p:0,000) anlamlı bulunmuştur. Ölçeğin güvenirlik analizi için Cronbach Alfa Katsayısı, Madde- Toplam Puanı ve test-tekrar test korelasyonu incelenmiştir. Ölçeğin Cronbach Alfa‟ sı 0,92, madde toplam puan korelasyonu yüksek, test tekrar test korelasyonu ise 0,84 bulunmuştur. Sonuç olarak Psikiyatrik Bozukluğu Olan Yetişkinler İçin Toplum Entegrasyon Ölçeği‟ nin psikiyatrik bozukluğa sahip bireylerin toplum entegrasyon düzeyini ölçmede geçerli ve güvenilir bir araç olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted as a methodological study to determine the validity and reliability of the Turkish form of the“Community Integration Scale for Adults with Psychiatric Disorders”developed to measure the level of community integration of adults with psychiatric disorders. Language and content validity of the scale were evaluated. The content validity index (CVI) was determined to be 0.98, and the necessary corrections were made to the scale and finalized. It was performed with 170 patients who were diagnosed with Gaziantep Şahinbey TRSM and Şehitkamil TRSM between June 2019 and October 2019 and who had any diagnosis of bipolar disorder. For the test-retest reliability, the second application was made to 30 people in the sample group with an interval of 20 days. From the validity analysis of the scale, expert opinion was consulted for scope validity, and factor analysis was performed for construct validity. As a result of the explanatory factor analysis, a five-factor structure emerged in parallel with the original scale and confirmatory factor analysis was performed accordingly. Confirmatory factor analysis showed that the scale's fit indices (X2 / df: 2,013, RMSEA: 0,077, CFI: 0,96, GFI: 0,84, p: 0,000). For the reliability analysis of the scale, Cronbach Alpha Coefficient, Item-Total Score and test-retest correlation were examined. The Cronbach Alpha of the scale was found to be 0.92, the item total score correlation was high, and the test-retest correlation was 0.84. As a result, it was determined that the Community Integration Scale for Adults with Psychiatric Disorders is a valid and reliable tool for measuring the level of social integration of individuals with psychiatric disorders.