Kronik ruhsal bozukluğu olan bireylerde toplum entegrasyonu, stresle başa çıkma ve öz bakım gücü arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Determination of the relationship between community integration, coping with stress and self-care power in individuals with chronic mental disorders
- Tez No: 887072
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SATI DİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Öz bakım, psikiyatri hastalığı, psikiyatri hemşireliği, stresle başa çıkma, toplum entegrasyonu, Self-care, psychiatric illness, psychiatric nursing, coping with stress, community integration
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
KRONİK RUHSAL BOZUKLUĞU OLAN BİREYLERDE TOPLUM ENTEGRASYONU, STRESLE BAŞA ÇIKMA VE ÖZ BAKIM GÜCÜ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN BELİRLENMESİ ÖZET ARICI, Şerife Deniz. Kronik Ruhsal Bozukluğu Olan Bireylerde Toplum Entegrasyonu, Stresle Başa Çıkma ve Öz Bakım Gücü Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi, (Yüksek Lisans), Çankırı, 2024. Bu çalışma Çankırı Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde (TRSM) takipli olan kronik ruhsal bozukluğa sahip bireylerde toplum entegrasyonu, stresle başa çıkma ve öz bakım gücü arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla ilişki arayıcı araştırma deseni kullanılarak yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini 29 Kasım 2022- 27 Ocak 2023 tarihleri arasında Çankırı TRSM'ye gelen 268 kronik ruhsal bozukluğa sahip bireyler oluşturmuştur. Araştırma verilerinin toplanmasında Sosyodemografik Veri Formu, Psikiyatrik Bozukluğu Olan Yetişkinler İçin Toplum Entegrasyon Ölçeği (TEÖ), Stresle Başa Çıkma Ölçeği (SBÇÖ) ve Öz Bakım Gücü Ölçeği (ÖGÖ) kullanılmıştır. Çalışmada ortalama standart sapma, T testi, iki yönlü varyans analizi, pearson korelasyon analizi ve çoklu doğrusal regresyon analizinden faydalanılmıştır. Çalışmada hastaların“TEÖ”puan ortalaması 99,653±15,872,“SBÇÖ”den edindikleri toplam puan ortalaması 90,52±21,52 ve“ÖGÖ”ortalaması 99,858±22,445 olarak bulunmuştur. Veri sonuçlarına göre kronik ruhsal bozukluğa sahip bireylerin öz bakım gücü, stresle başa çıkma ve toplum entegrasyonu arasında anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Hastaların öz bakım gücündeki ve stresle başa çıkma düzeyindeki artışın, toplum entegrasyonu düzeyini arttırdığı belirlenmiştir. TEÖ düzeyindeki toplam değişim %50.5 oranında stresle başa çıkma tarafından açıklanmaktadır. Toplum entegrasyon düzeyindeki toplam değişim %46.5 oranında özbakım gücü tarafından açıklanmaktadır. Stresle başa çıkma ve öz bakım gücünün yüksek olması toplum entegrasyonunu artırmaktadır. Bu verilerden yola çıkarak kronik ruhsal bozukluğu olan bireylerde toplum entegrasyonun artırılması için öz bakım gücü ve stresle başa çıkma becerilerini geliştirebilecek yöntemlerin uygulanması önerilir.
Özet (Çeviri)
DETERMINATION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN COMMUNITY INTEGRATION, COPING WITH STRESS AND SELF-CARE POWER IN INDIVIDUALS WITH CHRONIC MENTAL DISORDERS SUMMARY ARICI, Şerife Deniz. Determination of the Relationship between Community Integration, Stress Coping and Self-Care Power in Individuals with Chronic Mental Disorder, (Master's Degree), Çankırı, 2024. This study was conducted using a correlational research design to examine the relationship between community integration, coping with stress and self-care power in individuals with chronic mental disorders who were followed up in Çankırı Community Mental Health Center (CMHC). The sample of the study consisted of 268 individuals with chronic mental disorders who came to Çankırı CMHC between November 29, 2022 and January 27, 2023. Sociodemographic Data Form, Community Integration Scale for Adults with Psychiatric Disorders (CIS), Stress Coping Scale (SCS) and Self-Care Power Scale (SPS) were used to collect the data. Mean standard deviation, T test, two-way analysis of variance, Pearson correlation analysis and multiple linear regression analysis were used in the study. In the study, the mean score of the patients on the“CIS”was 99.653±15.872, the mean total score on the“SCS”was 90.52±21.52, and the mean score on the“SPS”was 99.858±22.445. According to the data results, significant relationships were found between self-care power, coping with stress and community integration of individuals with chronic mental disorders. It was determined that the increase in self-care power and coping with stress increased the level of community integration. The total change in the level of CIS was explained by coping with stress at a rate of 50.5%. The total change in the level of community integration is explained by self-care power at a rate of 46.5%. High levels of stress coping and self-care power increase community integration. Based on these data, it is recommended to apply methods that can improve self-care power and stress coping skills to increase community integration in individuals with chronic mental disorders.