İnguinal herni cerrahisinde kendiliğinden yapışkan yama ile polipropilen yama kullanımının sonuçlarının karşılaştırılması: Randomize prospektif çalışma
Comparison of the results of using adhesive mesh and polypropylene mesh in inguinal hernia surgery: Randomized prospective study
  1. Tez No: 635414
  2. Yazar: AHMET CİHANGİR EMRAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ZİYA ANADOL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: İnguinal herni, Yama, Lichtenstein onarımı, Inguinal hernia, mesh, Lichtenstein repair
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Lichtenstein onarımı, inguinal herni onarımında altın standart yöntemdir. Bu çalışmada Lichtenstein onarımında kullanılan kendiliğinden yapışkan yama ile konvansiyonel polipropilen yamanın, kısa dönem ve uzun dönem sonuçlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Hastalar ve Yöntem: 50 hasta kendiliğinden yapışkan yamayla (S grubu), 50 hasta konvansiyonel polipropilen yamayla (P grubu) olmak üzere toplam 100 erkek hasta randomize olarak opere edildi. Hastalar prospektif olarak ortalama 36 ay takip edildi. Hastaların yaş, boy, kilo, varsa ek hastalıkları, varsa kullandıkları ilaçları not edildi. Daha sonra iki grup operasyon süresi, hastanede kalış süresi, günlük aktivite/işe dönüş süresi, postoperatif ağrı, kronik ağrı, nüks, yara yeri enfeksiyonu, hematom/seroma oluşumu, postoperatif ağrı kesici kullanım ihtiyacı açısından karşılaştırıldı. Bulgular: İnguinal herni operasyonu yapılan Polipropilen (P grubu) grubundan 39 hasta 42 inguinal herni ameliyatı (3 adet bilateral operasyon), Kendiliğinden yapışkan yama (Self-gripping/S grubu) grubundan 37 hasta 44 inguinal herni ameliyatı (7 adet bilateral operasyon) çalışmayı tamamladı. Operasyon süreleri (dk.) açısından bakıldığında; P grubunda ameliyat süresi ortalama 45.1±6.6 dk., S grubunda ortalama 28.8±3.0 dk., p=0.0001 olup istatiksel olarak da anlamlı sonuç bulundu. Bunun dışında nüks, postoperatif ağrı, kronik ağrı, hastanede kalış süresi, günlük aktivite/işe dönüş süresi, yara yeri enfeksiyonu, hematom/seroma, postoperatif analjezik ihtiyacı açısından istatiksel anlamlı sonuç bulunmadı. Sonuç: Lichtenstein onarımında, kendiliğinden yapışkan yamanın konvansiyonel polipropilen yamaya karşı operasyon süresi dışında istatiksel olarak anlamlı sonuç çıkarmadığı görülmüştür. Kendiliğinden yapışkan yamanın istatiksel olarak da açığa çıkan operasyon süresinde yarattığı avantaj ise artık ayaktan tedavi edilen hasta grubuna giren inguinal herni operasyonları için önemli bir bulgudur.
Özet (Çeviri)
Aim: Lichtenstein repair is the gold standard method in inguinal hernia repairment. In this study, it is aimed to compare short and long term effects of self-fixating mesh and conventional polypropylene mesh that is used in Lichtenstein repair. Patients and Method: A total of 100 patients ,50 patients in self-fixating mesh group ( Group S) and 50 patients in conventional polypropylene mesh group (Group P), were randomized and operated. Patients have been followed for an average of 36 months prospectively. Age, height, weight, co-morbidities (if present) and medications (if present) were recorded. Then, the two groups were compared in terms of operation time, length of hospital stay, time of return to daily activity / to work, postoperative pain, chronic pain, recurrence rate, wound infection, hematoma / seroma formation and postoperative analgesic need. Results: 39 patients and 42 inguinal hernia operations (3 bilateral operations) in polypropylene (Group P); 37 patients and 42 inguinal hernia operations (7 bilateral operations) in self-fixating group (Group S) have completed the study. Mean operation time in Group P and Group S were 45.1±6.6 min. and 28.8±3.0 min, respectively. P value for operation time was p=0.0001 and it is accepted as a significant result. There were no statistical significance between recurrens rate, postoperative pain, chronic pain, hematoma/seroma formation, post-operative analgesic need. Conclusion: In Lichtenstein repair there were no significant difference between self-fixating mesh and conventional polypropylene mesh except operation time. The advantage of statistically shorter operation time with self-fixating mesh is an significant finding for patients who treated as in outpatient group now in inguinal hernia operations.