Dijital ınkjet yazıcılarla sofra eşyası ürünlerinin dekorlanması ve örnek uygulamalar
- Tez No: 635441
- Danışmanlar: DOÇ. EFE TÜRKEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Porselen, Sofra Eşyası, Baskı Teknikleri, Inkjet, Dijital, Desen, Renk, Porcelain, Tableware, Printing Techniques, Inkjet, Digital, Pattern, Color
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik ve Cam Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu tez dört ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde porselen endüstrisinde kullanılan dekor teknikleri ve baskı çeşitleri anlatılmıştır. Dekal baskı, silikon baskı(Tampo), inkjet (püskürtme) hakkında fotoğraflarla beraber genel bilgi verilmiştir. İkinci bölümde ise dijital inkjet baskı yöntemi ile dekorlamada kullanılan makine, inkjet boya türleri, dijital inkjet yazıcısının çalışma prensibi, püskürtme kafalarının bakımı ve temizlenmesi fotoğraflarla ve grafiklerle anlatılmıştır. Üçüncü bölümde tasarımcılar için önem arz eden dijital baskıda renk yöntemi, ICC profil oluşturma, desen oluşturma yöntemleri bilgisayar ekran görüntüleri ve fotoğraflar kullanılarak anlatılmıştır. Dördüncü bölümde dijital inkjet baskı ile ''Hayat Çizgisi'' adlı çalışma endüstriyel tabakların yüzeylerine örnek uygulama yapılmıştır. Sonuç bölümünde ise porselen endüstrisinde kullanılan dijital baskı teknolojisinin üreticiye, tasarımcıya, ürüne ve alıcıya etkisi sorgulanmış, gelişimi devam eden bu teknolojinin ileriki zamanlarda sofra eşyası endüstrisinde ulaşacağı düzey ön görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This thesis consists of four main chapters. In the first part, general information about all the pattern technologies, decal printing, silicon printing, inkjet (pulverisation) used in the porcelain industry are given with photographs. In the second part, the machine used in decorating with digital inkjet printing method, types of inkjet paints, working principle of digital inkjet printer, maintenance and cleaning of spray heads are explained with photos and graphics. In the third part, the color method in digital printing, Icc profiling, pattern creation methods which have importance for designers are explained by using computer screenshots and photographs. In the fourth chapter, called as 'Lifeline' design is applied as an example to the surfaces of industrial plates with digital inkjet printing. In the conclusion section, the effect of digital printing technology used in the porcelain industry on the manufacturer, designer, product and buyer was questioned, and the level that this developing technology will reach in the tableware industry is predicted in the future.