Anosmik fare modelinde alfa lipoik asit ve koenzim Q10'un olfaktor fonksiyonların iyileşmesi üzerine etkisi
The effect of alpha lipoic acid and coenzym Q10 on the improvement of olfactor functions in anosmic mouse model
- Tez No: 635509
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR YİĞİT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Anosmia, Alpha lipoic Acid, 3-Methyl Indole, Coenzyme Q10, Olfaction
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
AMAÇ Anosmi oluşturulmuş farelerde Koenzim Q10(CoQ10) ve Alfa-lipoik asit(ALA)'in koku duyusuna etkilerini fonksiyonel ve histopatolojik olarak araştırmak. GEREÇ VE YÖNTEM Yiyecek bulma testiyle (YBT) koku alma duyularının sağlıklı oldukları doğrulandıktan sonra çalışmaya 14 fare dahil edildi. Fareler randomize olarak iki gruba ayrıldı. Gavaj yoluyla antioksidan uygulanacak gruba 1. grup, salin uygulanacak olan gruba 2. grup adı verildi ve denekler numaralandırıldı. Her bir hayvana intraperitoneal 0.5 ml salin içinde 300 mcg/g 3- metil indol (3-MI) verilerek anosmi oluşturuldu. Ardından 1.gruba her gün 0.5cc salin içinde CoQ10 200 mg/kg ve ALA 50 mg/kg verilirken 2. gruba yalnızca 0.5 ml salin verildi. Daha sonra 7.,14. ve 21. günlerde YBT uygulandı. Üçüncü test sonucunda hayvanlar sakrifiye edilerek olfaktor epitel kalınlıkları, silya kaybı, nekroz, intraepitelyal hücre göçü ve vakuolizasyon açısından iki grup karşılaştırıldı. BULGULAR 1.grupta 1. hafta sonunda 1, 2. haftada 4, 3. hafta sonunda 5 denek YBT' de başarılı oldu. 2. grupta ise 1. haftadan 3. haftaya kadar yalnızca 1 denek YBT'de başarılı oldu. 2 grubun YBT sürelerinin istatiksel karşılaştırılmasında anlamlı fark bulunamadı. Histopatolojik değerlendirmede her iki grup arasında vakuolizasyon, silya kaybı, intraepitelyal hücre göçü skorlamasında anlamlı farklılık izlenmedi. (p ˃ 0.05) 1. grupta olfaktor epitel kalınlığı 2. gruba göre anlamlı (p ˂ 0.05) olarak daha yüksekti. SONUÇ 3-MI sonrası oluşturulan anosmi modellemesinde CoQ10 ve ALA kombinasyon tedavisinin farelerin koku fonksiyonlarında fonksiyonel ve histopatolojik olarak anlamlı bir değişim göstermediği kaydedildi. Koku bozukluklarında bu iki antioksidanın kullanımın yeri ve tedavi etkinlikleri hala bilinmemektedir. Bunun için anosminin fizyopatolojik sürecinin aydınlatılması, daha büyük gruplarda ve insanlar üzerinde yapılacak çalışmalara gerek vardır. ANAHTAR KELİMELER: Anosmi, Alfa lipoik Asit, 3-Metil İndol, Koenzim Q10, Koku
Özet (Çeviri)
Objective To investigate the effects of Coenzyme Q10 (CoQ10) and Alpha-lipoic acid (ALA) on the sense of smell in anosmia mice functionally and histopathologically. Materials and Methods 14 mice were included in the study after confirming that their sense of smell was healthy with the food finding test (FFT). Mice were randomly divided into two groups. The group to be administered antioxidants through gavage was named as Group 1 and the group to be applied saline was named as Group 2 and each animal was numbered. Anosmia was created by administering 300 mcg / g of 3-methyl indole (3-MI) in 0.5 ml of saline to each animal intraperitoneally. Then, the first group received CoQ10 200 mg / kg and ALA 50 mg / kg in 0.5cc saline daily, while the second group received only 0.5 ml saline. Then, on the 7th, 14th and 21st days, FFT was performed. As a result of the third test, the animals were sacrificed and the two groups were compared in terms of olfactory epithelial thickness, cilia loss, necrosis, intraepithelial cell migration and vacuolization. Results In the 1st group, 1 subject was successful at FFT at the end of the first week, 4 at the 2nd week, and 5 at the end of the 3rd week. In the 2nd group, only 1 subject was successful in FFT from week 1 to week 3. No statistically significant difference was found in the statistical comparison of the FFT time of the two groups. In histopathological evaluation, there was no significant difference in the scoring of vacuolization, cilia loss, intraepithelial cell migration between the two groups (p ˃ 0.05). In group 1, the olfactory epithelial thickness was significantly higher than group 2 (p ˂ 0.05). Conclusion In anosmia modeling created after 3-MI, it was noted that CoQ10 and ALA combination therapy did not show functionally and histopathologically significant change in the odor functions of mice. The use of these two antioxidants and their treatment effectiveness in odor disorders is still unknown. This requires investigation of the physiopathological process of anosmia and further studies on humans and larger groups are needed.