Tip 2 diyabetes mellitus tanılı bireylerde diyabetik retinopati hakkındaki farkındalığın araştırılması
Investigation of awareness of diabetic retinopathy in individuals with type 2 diabetes mellitus
- Tez No: 635558
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH ÖZCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Diyabetik Retinopati, Retinopati Farkındalığı, Diyabetes Mellitus, Diabetic Retinopathy, Awareness of Retinopathy, Diabetes Mellitus
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Tip 2 Diyabetes Mellitus Tanılı Bireylerde Diyabetik Retinopati Hakkındaki Farkındalığın Araştırılması Amaç: Bu çalışmanın amacı tip 2 diyabetes mellitus tanılı bireylerde diyabetik retinopati (DRP) hakkındaki farkındalığın araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Araştırmamız kesitsel tanımlayıcı tipte bir çalışmadır. Tip 2 diyabetes mellitus hastalığı olup diyabetik retinopati taraması için Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi Göz Hastalıkları polikliniğine yönlendirilen 250 birey çalışmaya dahil edilmiştir. Araştırma verileri Ekim 2019 – Ocak 2020 tarihleri arasında toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak literatür incelenerek hazırlanmış 27 soruluk bir anket kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen katılımcıların %49,6'sı kadın, %50,4'ü erkek olup yaş ortalamaları 53,5±6,9 (min:39, maks:73) yıldır. Katılımcıların %42'sinde DRP mevcuttur. Katılımcıların yaşı, eğitim durumu, gelir durumu, vücut kitle indeksi ve fiziksel aktivite düzeyi ile DRP varlığı arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p0,05). Katılımcıların eğitim durumları ve gelir durumları ile farkındalık sorularına verdikleri cevaplar arasında anlamlı bir ilişki mevcuttur (p0,05). Sonuç: Çalışmamızda eğitim düzeyi düşük, fiziksel aktivite sıklığı daha az ve gelir düzeyi düşük kişilerde DRP gelişme ihtimalinin daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Toplumun fiziksel aktiviteye teşvik edilmesi, kamusal alanlarda fiziksel aktivite olanaklarının artırılması, kitle iletişim araçları yoluyla diyabetik retinopati hakkında sağlık eğitimi programları düzenlenmesi, verilecek sağlık eğitiminin yaşlılar, eğitim düzeyi ve gelir düzeyi düşük kişiler için ayrıca önemli olduğunun bilinmesi ve uygulanması toplumda DRP farkındalığının artırılması için gereklidir. Bu şekilde DRP' ye bağlı gelişebilecek körlükler, iş gücü kayıpları ve sağlık harcamalarının azalacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Investigation of Awareness of Diabetic Retinopathy in Individuals with Type 2 Diabetes Mellitus Aim: The aim of this study is to investigate awareness about diabetic retinopathy (DRP) in individuals with type 2 diabetes mellitus. Materials and Methods: Our research is a cross-sectional descriptive study. 250 individuals, who are type 2 diabetes mellitus disease, who were referred to Manisa Celal Bayar University Hafsa Sultan Hospital Eye Diseases clinic for diabetic retinopathy were included in the study. The research data were collected between October 2019 and January 2020. As a data collection tool, a questionnaire with 27 questions prepared by examining the literature was used. Results: 49.6% of the participants included in the study are female and 50.4% are male and their average age is 53.5 ± 6.9 (min: 39, max: 73) years. Diabetic retinopathy is present in 42% of the participants. A significant correlation was found between the participants' age, educational status, income status, body mass index and physical activity level and the presence of DRP (p 0.05). There is a significant relationship between participants' educational status and income status and their answers to awareness questions (p 0.05). Conclusion: In our study, it was concluded that people with low education level, less frequent physical activity and low income level were more likely to develop DRP. Encouraging the society to physical activity, increasing the opportunities of physical activity in public spaces, organizing health education programs on diabetic retinopathy through mass media, knowing and implementing the health education to be given is also important for the elderly, people with low education and income levels, and raising awareness in the society. In this way, we believe that blindness, labor losses and health expenditures that may develop due to DRP will decrease.