The situation and political position of Hungarian Kingdom during the Mongol invasion
Moğol istilası sırasında Macar Krallığı'nın durumu ve siyasi konumu
- Tez No: 635581
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TAŞAĞIL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Avrupa, Macarlar, Moğollar, Moğol İstilası, Móhi Savaşı, Europe, Hungarians, Mongols, Mongol Invasion, Battle of Móhi
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu tez çalışması üç ana bölüm ve sonuç bölümünden oluşmaktadır. Çalışmanın amacı Moğol İstilası'nın Macar Krallığı üzerinde ki etkilerini ortaya koymaktır. Bu sebeple, çalışmada Moğol tarihine, askeri yapılanmasına ve Avrupa'ya yaptıkları seferlere birinci bölümde yer verilmiştir. İkinci bölümde, Macar tarihi, Karpat Havzası'nın fethi, Macarların Hıristiyanlaşması ve Macar iç işleri için önemli olan Altın Mühür dönemi ele alınmıştır. Moğol İstilası dönemindeki Ortaçağ Avrupası'nın askeri yapısı ortaya konmuş ve dönemi daha iyi anlamak için Moğol İstilası öncesi ve sırasında Avrupa'nın politik yapısı incelenmiştir. Üçüncü ve son ana bölümde, Moğollara Macaristan'ın kapılarını açan Móhi Muharebesi, muharebenin sebepleri ve sonuçları çalışılmış, Moğolların ani çekilişlerinin sebepleri ortaya konularak değerlendirimeye çalışılmıştır. Dörüncü bölüm olan sonuç bölümünde ise Moğol İstilası sonrası Macar Krallığı'nın durumu, Móhi Muharebesi'nin Macar Krallığı üzerindeki etkileri ile Moğol İstilası'nın Avrupa üzerindeki genel etkileri değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis study consists of three main sections and conclusion section. The aim of the study is to reveal the effects of Mongol Invasion on the Hungarian Kingdom. For this reason, in the study, Mongol history, military structure and their expeditions to Europe are given in the first part. In the second part, Hungarian history, the conquest of Carpathian Basin, the Christianization of the Hungarians and the Golden Bull which was important for Hungarian internal affairs are discussed. Also, The Medieval European military structure during the Mongol Invasion period are revealed for better understanding the period, political structure of Europe are examined before and during the Mongol Invasion. In the third and last main chapter, the Battle of Móhi, its causes and results also the Mongol Withdraw with its reasons are studied. In the final chapter, which is the fourth chapter, the situation of the Hungarian Kingdom after the Mongol Invasion, the effects of the Battle of Móhi on the Hungarian Kingdom and the general effects of the Mongol Invasion on Europe are evaluated.