Osmanlı Erken Döneminde kölelik
The slavery of the Early Ottoman Period
  1. Tez No: 635687
  2. Yazar: YUSUF ÖKSÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HEATH W. LOWRY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Köle, Erken Dönem Osmanlı, Esir, Cariye, Devşirme, Slave, Early Ottoman Period, Prisoner, Female Slave, Devshirme
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Kölelik, insanlığın kötü bir tecrübesi, kaldırılması ise büyük başarılarından birisidir. Osmanlı köleliği de kaldırılışına kadar bilinmezlerle dolu bir alandır. Osmanlı köleliğinin incelendiği bu çalışmada amaç, daha az belgenin ve bilginin, daha az çalışmanın olduğu erken dönem köleliğini incelemektir. Osmanlı öncesi Anadolu Selçuklu gibi ve diğer Türk İslam menşeili devletler gibi Osmanlı Devleti'nin sosyal olarak benzeştiği toplumlardan da örnekler alarak, Osmanlılar'a yansımalarına göz atılmış, Bunun yanında İslam, Osmanlı devletinin şer'i hukuk kurallarını oluşturan altyapı olması sebebiyle, İslam'ın Osmanlı köleliğine etkisi de araştırılarak ortaya konmaya çalışılmıştır. Böylelikle erken dönemde Osmanlı köleliğinin etkileşimleri açıklanmıştır. Kölelerin istihdam edildiği alanlar gösterilmiş ve tüm bu araştırma daha önce yapılan araştırmalar ışığında ve bazı Osmanlı kronikleri incelenerek oluşturulmuştur. Küçük bir beylikten, karmaşık bir devlet yapısına evrilen Osmanlı'da, köleliğin ekonomik ve siyasi faydalarını görerek ve dezavantajlarını ortaya koyarak devletin sosyo-ekonomik yapısına farklı bir açıdan bakılmıştır.
Özet (Çeviri)
Slavery was a bad experience for the humankind and the abolishment of it was a big success. Ottoman slavery was full of mystery and unknowns until it's abolishment. The aim of this research where the Ottoman slavery is studied is to analyze the the early periods of slavery which is not documented well. Taking some examples from the societies which Ottoman Empire resembles, the reflections of these states like Anatolian Seljuks and the other Turk-Islam originated states, was reviewed. Also because of the fact that Islam is the basis of the Ottoman law, the impact of Islam on the Ottoman slavery was studied in order to reveal its implications. Thus, the interactions in the early periods of Ottoman Slavery was explained. The fields where the slaves had been employed were showed and this research was created in the light of former studies and the reviews of some Ottoman chronicles. By looking at the socio economical structure of the state from a different aspect, the political and economical benefits and the disadvantages of the slavery in Ottoman Empire which was evolved from a small principality (beylik) to a state with a complex structure were identified.