De opkomende internationale betrekkingen tussen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en het Osmaanse Rijk
Yedi Birleşik Hollanda Cumhuriyeti ile Osmanlı İmparatorluğu arasındaki yükselen uluslararası ilişkiler
- Tez No: 986716
- Danışmanlar: DR. DAVİD ONNEKİNK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, Tarih, International Relations, History
- Anahtar Kelimeler: Hollanda, Türk-Hollanda ilişkileri, Netherlands, Turkish-Holland relations
- Yıl: 2009
- Dil: Felemenkçe
- Üniversite: Utrecht Unıversıty
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (ingilizce) Bilim Dalı
Özet
Bu yüksek lisans tezi, 16. ve 17. yüzyıllarda Hollanda Cumhuriyeti ile Osmanlı İmparatorluğu arasında gelişen uluslararası ilişkileri, kölelik, korsanlık ve denizcilik faaliyetleri bağlamında incelemektedir. Çalışmanın temel sorusu, köleliğin ve deniz haydutluğunun iki devlet arasındaki diplomatik ilişkilerin oluşumunu ne ölçüde etkilediğidir. Diplomatik yazışmalar, arşiv belgeleri ve Hollanda'nın İstanbul'daki ilk daimî elçisi Cornelis Haga'ya ilişkin bir vaka incelemesi üzerinden yapılan analiz, kölelik ve korsanlığın görünür bir unsur olmakla birlikte diplomatik süreci belirleyici bir rol oynamadığını ortaya koymaktadır. Hem Hollandalı hem de Osmanlı denizcileri büyük ölçüde yarı bağımsız hareket etmiş, bu faaliyetler merkezî otoritenin doğrudan kontrolü dışında gelişmiştir. Bu nedenle kölelik ve korsanlık, resmî diplomatik ilişkilerden büyük ölçüde bağımsız bir şekilde varlığını sürdürmüştür. Tez, Hollanda–Osmanlı ilişkilerinin şekillenmesinde ticari çıkarlar, İspanya'ya karşı stratejik iş birliği ve karşılıklı siyasal tanınmanın daha belirleyici olduğunu göstermektedir. Dönemin koşullarında kölelik olağan bir olgu olarak algılanmış ve geniş çaplı jeopolitik çıkarların gerisinde kalmıştır. Bu çalışma, erken modern dönemde köleliğin uluslararası ilişkiler üzerindeki etkisine dair yaygın kabullere eleştirel ve dengeli bir bakış sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This master's thesis examines the international relations that developed between the Dutch Republic and the Ottoman Empire in the sixteenth and seventeenth centuries, within the context of slavery, piracy, and maritime activities. The central research question of the study is to what extent slavery and maritime predation influenced the formation of diplomatic relations between the two states. Based on an analysis of diplomatic correspondence, archival documents, and a case study of Cornelis Haga, the first permanent Dutch ambassador to Istanbul, the thesis demonstrates that although slavery and piracy were visible factors, they did not play a decisive role in shaping the diplomatic process. Both Dutch and Ottoman seafarers largely operated in a semi-autonomous manner, and these activities developed beyond the direct control of central authorities. As a result, slavery and piracy persisted largely independently of formal diplomatic relations. The thesis shows that commercial interests, strategic cooperation against Spain, and mutual political recognition were far more decisive in shaping Dutch–Ottoman relations. Under the conditions of the period, slavery was perceived as a commonplace phenomenon and was subordinated to broader geopolitical interests. This study offers a critical and balanced perspective on prevailing assumptions regarding the impact of slavery on international relations in the early modern period.