Polikistik over sendromlu hastalarda ses karakterindeki objektif ve subjektif değişikliklerin değerlendirilmesi
Evaluation of objective and subjective changes in voice in patients with polycstic over sendrome
- Tez No: 635720
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMİN KARATAYLI ÖZGÜRSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: PKOS, ses, vokal kord, ses analizi, akustik analiz, PCOS, voice, vocal cord, voice analysis, acoustic analysis
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Bu çalışmada Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Dr. Rıdvan Ege Hastanesi'nde yeni Polikistik Over Sendromu (PKOS) tanısı alan 18-45 yaş arası kadınların olduğu çalışma grubu ve kontrol grubu arasında sesin objektif ve subjektif parametreleri arasında bir farklılık olup olmadığını değerlendirmek amaçlanmıştır. Bununla birlikte PKOS grubunda medikal tedavi başlanan hastalarda, tedavi öncesi ve sonrası ses değişiklikleri aynı analiz yöntemleriyle değerlendirilmiştir. Materyal metod: Kriterlere uyan 68 kişi çalışmaya dahil edildi. Tüm hastaların KBB muayeneleri ve videolaringostroboskopik incelemeleri yapılıp görüntü kayıtları alındı. Hastaların akustik ve aerodinamik ses analizleri yapıldı. Temel frekans (F0-Hz), minimum F0 (Fmin), maximum F0 (Fmax), jitter (%), shimmer (%), gürültü harmonik oranı (NHR), maksimum fonasyon zamanı (MFZ-sn) ve s/z oranı ölçüldü. Subjektif değerlendirmede 10 sorudan oluşan Voice Handikap İndeksi (VHI-10) ve 9 sorudan oluşan Reflü Semptom İndeksi (RSI) kullanıldı. PKOS ve kontrol grubu arasında ölçüm sonuçları analiz edildi. PKOS grubunda oral kontraseptif (OKS) başlanan hastalara tedavi öncesi ve sonrası yine akustik ve aerodinamik analiz yapılarak VHI uygulandı. Bulgular: Çalışmaya 28 PKOS hastası ve 40 kontrol olmak üzere toplam 68 kişi dahil edildi. Tüm hastalar 18-45 yaş arasında ve kadın olup PKOS grubunda yaş ortalaması 25,36±7,35, kontrol grubunda 28,27±8,62 idi. VLS bulguları değerlendirildiğinde PKOS hastalarının 19 (%67,9)'unda komplet kapanma, 2 (%7,1)'sinde kum saati görünümü ve 7 (%25)'sinde posterior açıklık görülürken; kontrol grubunun 36 (%90)'sında komplet kapanma ve 4 (%10)'ünde posterior açıklık olduğu görüldü ve anlamlı izlendi (p=0,05). PKOS grubunda kontrol grubuna göre MFZ, F0, jitter, shimmer daha düşük, NHR daha yüksek saptandı ve anlamlı saptanmadı. Fmin ve Fmax değerleri ise PKOS grubunda kontrol grubuna göre anlamlı düşük saptandı (p=0,039) (p=0,018). Tedavi sonrasında ise bu değerlerden MFZ'de anlamlı bir yükselme görülürken (p=0,037), F0, Fmin, Fmax, jitter, shimmer, NHR değerlerinde anlamlı olmayan düşme görüldü. PKOS ve kontrol grubu arasında, tedavi öncesi ve sonrası karşılaştırmada VHI skorunda anlamlı farklılık saptanmadı. Sonuç: PKOS gibi hormonal bozukluklar sesin karakterinde objektif ve subjektif yöntemlerle değerlendirilebilen değişikliğe neden olmakta ve bizim çalışmamızda da PKOS tanısı olan hastaların ses karakterinde bazı değişiklikler olduğu görülmüştür. PKOS tanısı alan hastalarda da tedavi sonrasında bu değerlerin olumlu yönde değiştiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to evaluate the effectiveness of PCOS in patients by using objective and subjective parameters. The second aim is to evaluate the effectiveness of oral contraceptives (OCS) in PCOS patients by using objective and subjective parameters. Materials and Methods: 68 patients who met the criteria were included in the study. All patients underwent general ENT examinations. Videolaryngostroboscopic examinations were performed and image recordings were taken. Acoustic and aerodynamic voice analyzes were performed. Fundamental frequency (F0-Hz), minimum F0 (Fmin), maximum F0 (Fmax), jitter (%), shimmer (%), noise harmonic ratio (NHR), maximum phonation time (MFZ-sec) and s/z ratio were measured. The Voice Handicap Index (VHI-10), consisting of 10 questions, and the Reflux Symptom Index (RSI), consisting of 9 questions were used for subjective voice evaluation. Measurement results were analyzed between the PCOS patients and the control group. VHI was applied to the patients who started OCS in the PCOS group before and after the treatment, by performing acoustic and aerodynamic analysis. At the end of the treatment, all measurements were repeated and the difference was analyzed. Results: A total of 68 people, 28 PCOS patients and 40 controls, were included in the study. All patients were between the ages of 18 and 45, and the mean age was 25.36 ± 7.35 in the PCOS group and 28.27 ± 8.62 in the control group. While 57.1% (n=16) of the patients stated that there was a sense of anxiety in the voice, only 27.5% (n=11) of the control group stated that they complained about this situation and a statistically significant decrease was observed (p=0.014). When VLS findings were evaluated, 19 (67.9%) patients had complete closure, 2 (7.1%) hourglass closure and 7 (25%) posterior chink; complete closure was observed in 36 (90%) of the control group and posterior chink was observed in 4 (10%) and it was observed significantly (p = 0.05). In PCOS group, MFZ, F0, jitter, shimmer was lower and NHR was higher and not significant compared to the control group. Fmin and Fmax values were significantly lower in the PCOS group compared to the control group (p = 0.039) (p = 0.018). After treatment, there was a significant increase in MFZ (p=0.037), but no significant decrease in F0, Fmin, Fmax, jitter, shimmer and NHR values. There was no significant difference in VHI score between PCOS and control group; before and after treatment. Conclusion: Hormonal disorders such as PCOS cause changes of voice quality, which can be evaluated using objective and subjective methods. In our study, it was observed that there were some changes in the voice character of PCOS patients. It was observed that these values changed positively in patients diagnosed with PCOS after treatment.