Endüstri Devrimi ile birlikte kent kültüründe bireyin modern yaşam algısının resim sanatına yansıması
The reflection of modern living perception of individual in city culture to the painting art with the Industrial Revolution
- Tez No: 635797
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLVELİ KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Endüstri devrimi, kitle kültürü, yabancılaşma, moda, bireyselleşme, mekanikleşme, sanat akımları, sanat yansımaları, the industrial Revolution, mass culture, estrangement, fashion, individualization, mechanization, art movements, art reflections
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
19. yüzyılda endüstrinin gelişmesiyle birlikte, kentlerin büyümesi, bilim ve teknolojideki büyük gelişmeler, yeni toplumsal sınıfların ortaya çıkması ve yönetim sistemlerinin değişimi toplum hayatının tüm alanlarına etki ettiği gibi resim sanatına da etki etmiştir. Endüstri bir taraftan toplumun kurtarıcısı olarak görünürken diğer bir taraftan toplumu yalnızlaştıran ve bireyi yabancılaştıran bir etken olarak görülmüş, gelişen teknoloji insanların düşünme yetisini ve duyarlılığını etkilemiş, kitle kültürü, moda yabancılaşma, bireyselleşme, mekanikleşme gibi kavramlar 19. yüzyıl sosyolog, düşünür ve sanatçılarının üzerine eğildiği konular olmuştur. Peki tüm bu gelişmelere resim sanatı nasıl bir tepki vermiştir? Bu mekanik yeni düzen içerisinde özgürlüklerini ifade edebilecekleri ne gibi arayışlara yönelmişlerdir? Bu çağ resim sanatına neler katmıştır?“Sanatçılar, insanların mekanikleşmekten ve otomatikleşmekten, aşırı düzenli ve standartlaşmış bir hayata sahip olmalarından ürkmektedirler. Kişisel tuhaflıklara, kaprislere hâlâ izin verilen ve dahası değer verilen tek yer sanat olmasından dolayı da bu duruma karşı çıkışın adresi de burası görülmektedir.”(Gombrich, 1997:613)
Özet (Çeviri)
With the development of the industry in the 19th century, the growth of cities, the great advances in science and technology, the emergence of new social classes and the change of management systems had an impact on the art of painting as well as on all areas of social life. While the industry was seen as the savior of the society on the one hand, on the other hand, it was seen as a factor that isolates the society and alienates the individual. The developing technology has affected people's ability to think and sensitivity, and concepts such as mass culture, fashion alienation, individualization, mechanization have been the subjects on which 19th century sociologists, thinkers and artists focused on. How did the art of painting react to all these developments? What kind of searches have these mechanists been able to express their freedom in the new order? What did this era add to painting art?