Yetişkin kadınlarda öz duyarlılık ile beden algısının duygusal yeme arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between self-compassion and body perception in emotional in adult women
  1. Tez No: 635848
  2. Yazar: TUĞÇE GÜR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMAL ONUR NOYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal Yeme, Öz Duyarlılık, Beden Algısı
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
İnsanlar olumsuz duygularla yüzleştikleri zaman baş etmesini bilemezler ve bu durumlarda yemeğe eğilimli olabilirler. Duygusal yemeye sahip olan bireylerde beden memnuniyetsizliği oluşmakta ve kendilerini suçlayıcı ve yargılayıcı bir şekilde yaklaşmaktadırlar. Bu çalışmanın amacı ise yetişkin kadınlarda öz duyarlılığın ile beden algısının duygusal yeme arasındaki ilişkisi incelenmesidir. Bu bağlamda öz duyarlılık, beden algısı ve duygusal yeme kuramlarının birbiriyle arasındaki ilişkisi; kilo, yaş, eğitim ve medeni durumu, çalışma durumu, kilo düzeyi, kilo memnuniyeti, diyet yapma gibi etkenlerin etkisi literatürdeki çalışmalar ve kuramlar bağlamında ortaya konuldu. Araştırmaya İstanbul'da yaşayan 213 kişi katılmıştır. Katılımcıların tamamı kadından oluşmaktadır ve katılımcılar rastgele ve gönüllülük esasına göre seçilmiştir. Araştırmada katılımcılara kişisel özelliklerini belirlemek için Bireysel Bilgi Formu, öz duyarlılığını ölçmek için Öz-Duyarlılık Ölçeği (ÖDY), beden algısını ölçmek için Beden Algısı Ölçeği (BAÖ) ve son olarak ta duygusal yeme davranışlarını belirlemek için Duygusal Yeme Ölçeği (DYÖ) kullanılmıştır. Verilerin analizinde bağımsız Örneklem T Testi, Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis H testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ve Tukeytest uygulanmıştır. Değişkenler arasında ilişki olup olmadığını belirlemek için Spearmanve Pearson Korelasyon katsayısı hesaplanmıştır. Araştırmanın sonucunda, duygusal yemenin öz duyarlılık ve beden algısının anlamlı bir ilişkisi olduğu ortaya konulmuştur. Yani, duygusal yeme arttıkça, beden memnuniyeti ve öz duyarlılık azalmaktadır. Ek olarak; beden algısı ile öz duyarlılık arasında anlamlı bir ilişki de bulunmaktadır. Araştırma mevcut literatür çerçevesinde yorumlanmıştır. Son olarak çalışmanın sınırlıkları ile önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The relationship between self-compassion and body perception in terms of emotional eating in adult women. People do not know how to cope with negative emotions. Especially in situations in which they may be prone to eating. Individuals who have problem with emotional eating and body dissatisfaction mostly approach themselves in an accusatory and judgmental way. The aim of this study is to examine the relationship between self-compassion and body perception in emotional eating for adult women. According to that, the effects of weight, age, education, and marital status, working status, working status, weight level, weight satisfaction, dieting were revealed in the context of studies and theories in the literature. The research included 213 participants living in İstanbul. All participants are randomly selected on a voluntary basis. In the research, the individual information form was used to determine the personal characteristics of participants, The Self Compassion Scale to measure self-compassion, the Body Perception Scale to measure body perception and the Emotional Eating Scale to determine emotional eating behaviors. Independent Sample T-Test, Mann Whitney U test, Kruskal Wallis H Test, One Way Variance Analysis (ANOVA) and Tukey test were used in the analysis of the data. Spearman and Pearson Correlation coefficient was calculated to determine whether there is a relationship between the variables. As a result of the research, it is revealed that emotional eating had a significant relationship between self-compassion and body perception. Emotional eating is negatively correlated with body satisfaction and self-compassion. However, there is significant relationship between body perception and self-compassion. The research has been interpreted within the framework of the existing literature. Finally, the limitations of the study and the suggestions are included.