Özel eğitim alan çocuklarda beslenmenin büyüme ve gelişme üzerine etkisi
The effect of nutrition during growth and development on children receiving special education
- Tez No: 635887
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLGÜN ERSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Beslenme, Büyüme ve Gelişme, Malnütrisyon, Serebral Palsi, Cerebral Palsy, Growth and Development, Malnutrition, Nutri
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Amaç: Bu araştırma, İstanbul Eyüp Dilbade Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezine başvuran, 4-16 yaş aralığında Serebral Palsi tanısı almış olan çocukların beslenme durumlarının büyüme ve gelişme üzerine etkisini saptamak için planlanmış ve yürütülmüştür. Materyal ve Metot:Anket yoluyla demografik bilgiler, sağlık, beslenme ve fiziksel olarak başkalarına bağımlılık durumu saptanmış, antropometrik ölçümler alınmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan 68 çocuğun %51.4' ünü (n=35) erkekler, %48.6' sını (n=33) kızlar oluşturmuştur. Çocukların %41.1' i KMFSS 1 seviyesinde olmasına karşın, %60.3' ü başkasına bağımlıdır. Beslenme sorunu olarak her yaş grubu ve cinsiyette en fazla kabızlık (%89.7) görülmektedir. Çocukların besin tüketimleri incelendiğinde; yağ ve niasin alımlarının fazla, enerjinin makro besin ögelerinden sağlanan oranlarının dengesiz olduğu görülmüştür. Malnütrisyon göstergeleri olarak; az sayıda çocuğun boy uzunluğu (%26.5), vücut ağırlığı (19.1), BKİ (%23.5), TDKK (%7.3), SDKK (%22.1), ÜOKÇ (%4.4) persentil değerleri, düşük olarak kabul edilen ≤3. persentilin altında bulunmuştur. Sonuç: Araştırmaya katılan çocukların beslenmeleri yeterli ancak dengesiz bulunmuş, malnütrisyon ve obezite oranının düşük olduğu belirlenmiş, bölgesel yağlanma dikkat çekmiş ve diyetisyen desteğine ihtiyaçları olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: This research is not planned and necessary to determine the growth and development of nutritional conditions that are diagnosed as Cerebral Palsi between the ages of 4-16, in Istanbul Eyüp Dilbade Special Education and Rehabilitation Center. Material and Method: Demographic information, health, nutrition and physical dependency to others, anthropometric measurements via survey. Results: %68 of the study biological 51.4% (n = 35) were boys, 48.6% (n = 33) were girls. %41.1 of children are among the KMFSS 1 countries and %60.3 are dependent on someone else. As a nutritional problem, the most constipation (%89.7) in every age group and gender is when the food consumption of children is examined; The observation of food consumption of children shows that the intake of fat and niacin was high, the energy was immoderate among macronutrients. Malnutrition indicators are a small number of biological lengths (%26.5), body weight (%19.1), BMI (%23.5), TDKK (%7.3), SDKK (%22.1), UOCC (%4.4) percentile working, considered lower than ≤ 3. It is below the percentile. Conclusion: According to the research, the results were found to be adequate but unbalanced, the rate of malnutrition and obesity was low cost, regional fat-free and dietician support is necesary.