Alloimmunizasyona bağlı anemi nedeniyle intrauterin transfüzyon yapılan olguların fetal ve neonatal sonuçları
Fetal and neonatal outcomes of intrauterine transfused patients due to alloimmunization related anemia
- Tez No: 635958
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ACAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Intrauterine transfusion, Rh alloimmunization
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Amaç: Alloimmunizasyon nedeniyle anemi gelişen fetüslere yapılan intrauterin transfüzyonun (IUT) gebelik ve yenidoğan sonuçlarına olan etkisini ortaya koymak Metod:Ocak 2015-Aralik 2019 tarihleri arasında Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesinin Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Perinatoloji bölümünde alloimmunizasyona bağlı fetal anemi gelişen ve intrauterin kan transfüzyon yapılan gebelerin dosyaları retrospektif olarak tarandı.Çalışmaya sadece Rhesus (RH) alloimmunizasyonuna bağlı fetüste anemi oluşan gebeler dahil edildi. Rh dışı alloimmunizasyon,Parvovirus B19 enfeksiyonu, fetomaternal kanama (FMH), ikizden ikize transfüzyon sendromu(TTTS), ikiz anemi polistitemi sekansı nedeniyle anemi oluşan ve transfüzyon yapılan 18 gebe çalışmaya dahil edilmedi.Bu gebelerin yaşı,gravida,parite,kan grubu,indirekt coombs titresi, ilk transfüzyon haftası,transfüzyon miktarı,transfüzyon sayısı,transfüzyon öncesi ve sonrası hemoglobin , transfüzyon öncesi ve sonrası hematokrit, orta serebral arterde pik sistolik akım hızı(MCA-PSV) ,hidrops durumu,işleme bağlı oluşan komplikasyonlar,doğum haftası,doğum kilosu,APGAR,yogun bakım ihtiyacı,yogun bakımda yatış süresi,yoğun bakımda verilen Exchange transfüzyon,fototerapi ve İVİG tedavisi sonuçlarına bakıldı.İntrauterin kan transfüzyonun gebelik ve yenidoğan üzerine olan etkisi değerlendirildi. Bulgular:Çalışmaya dahil edilen 35 gebeye 116 IUT işlemi yapılmıştır.Perinatal sağkalım %91.4 olmuştur.İşleme bağlı komplikasyon %2.5 oranda izlendi.1 olguda fetal ölüm, 2 olguda neonatal ölüm izlendi.Çalışmaya dahil edilen fetüslerin ilk transfüzyondan önce %40'da hidrops bulguları vardı.İlk transfüzyon öncesi hidrops bulguları olan ve olmayan fetüsleri karşılaşdırdığımızda sağ kalım %85.7 ve %95.2 olarak izlendi. Sonuç:İUT işlemi deneyimli ellerde,yüksek rezolusyonlu ultrason eşliğinde,doğru teknikle, hastalığın erken aşamasında belirlenmesi ile işleme bağlı komplikasyonların düşük olduğu ,sağ kalımın yüksek olduğu güvenli işlemdir. Anahtar kelime:İntrauterin transfüzyon,Rh alloimmunizasyon
Özet (Çeviri)
Aim:The aim of our study to reveal the effect of intrauterine transfusion (IUT) on fetus and newborn outcomes in fetuses that develop anemia due to alloimmunization. Methods: Between January 2015-December 2019, intrauterine transfusion was performed to fetuses who developed anemia due to alloimmunization at Necmettin Erbakan University Meram Faculty of Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology, and the files of these pregnant women were retrospectively screened. Only pregnant women with fetal anemia due to RH alloimmunization were included in the study. Intrauterine transfusion applied to 18 women due to non-Rh alloimmunization, Parvovirus B19 infection, fetomaternal hemorrhage (FMH), twin to twin transfusion syndrome (TTTS),twin anemia polystythemia sequence were not included in the study. The age of these pregnant women, gravida, parity, blood group, indirec coombs titer, first transfusion week, transfusion amount, transfusion number, hemoglobin before and after transfusion, hematocrit before and after transfusion, peak systolic flow rate in the middle cerebral artery (MCA-PSV), hydrops status, complications related to the procedure, birth week, birth weight, APGAR, need for intensive care, length of stay in intensive care, Exchange transfusion in intensive care, phototherapy and IVIG treatment results were examined. The effect of intrauterine blood transfusion on pregnancy and newborn was evaluated Results: 116 IUT procedures were performed in 35 pregnant women included in the study. Perinatal survival was %91.4. Procedur related complications were observed at %2.5. Fetal death was observed in 1 case and neonatal death in 2 cases. The fetuses included in the study had hydrops findings in 40% before the first transfusion. When we compared fetuses with and without hydrops findings before the first transfusion, survival was 85.7% and 95.2%. Conclusion: IUT procedure is a safe procedure in experienced hands, with high resolution ultrasound guidance, with the correct technique, early detection of the disease, and complications associated with the procedure are low and survival is high.