İstiâre ve belâgat ilmindeki yeri
Metaphor and its value in rhetorics
- Tez No: 635975
- Danışmanlar: PROF. DR. KADİR KINAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Religion, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Belagat, Teşbih, İstiare, Mecaz, Kinaye, Metafor, Eğretileme, Balaghat, Istiara, Rhetoric, Metaphor, Similes, Antonomasia, Synecdoche
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 339
Özet
“İstiare ve Belagat İlmi'ndeki Yeri”adlı doktora tezi çalışmamız bir giriş, üç gelişme ve bir sonuç bölümünden oluşmaktadır. Giriş bölümünde belagat, fesahat ile birlikte meani ilmine değindik. Ayrıca belagat ilmini tanımladık ve buna bağlı olarak istiare ve metafor kavramlarını kısace ele aldık. Birinci bölümde“meânî ilmi”başlığı altında“teşbih”,“istiare”,“mecaz-ı mürsel”ve“kinaye”konularına değindik ve bu sanatların birbirleriyle olan benzerlik ve farklılıklarına detaylıca yer verdik. İkinci bölümde Arap belagat ve dil bilimcilerinin istiare hakkındaki görüşlerine yer vererek, hicri IV. Yüz yıldan itibaren istiarenin Arap Belagati'ne girişinden, hicri VI. Yüz yılın sonlarına kadar olan süreci ele aldık. Üçüncü bölümde ise klasik dönem istiare anlayışı ile modern dönem metafor kavramını karşılaştırmalı olarak inceledik. Sonuç bölümünde elde ettiğimiz bulgulara yer verdik.
Özet (Çeviri)
This PhD thesis titled“ Metaphor and its value in Rhetorics”consists of an introduction, three Chapters and a conclusion. In the introduction, we have closely tackled balaghat, fasahat and maani. In additionally we have described the Rherorics and we have tackled istiara and Metaphors. In the first chapter, we worked on defining the science of Eloquence and accordingly the science of Semantics which is connected to it. In our study, we researched the subjects of various figures of speeches such as“Similes”,“Metaphor”, "Synecdoche', 'Antonomasia', 'Allusion' and their significance under the umbrella of Semantics. We have also attempted to aesthetically analyze the similarities and differences among all of them from the literary point of view. In the second Chapter, a thorough investigation of Arab eloquence has been conducted and the linguists' views on metaphor are given. We have attempted to trace the development of the 'Metaphor' since its entrance to Arabic Rhetoric in the IV. Century and we followed it till the end of the VI. Century. In the third Chapter, we had the opportunity to examine the concept of Metaphor in both the classical period and the modern one. Consequently, we have presented our findings in the conclusion section.