İlkokul 4. sınıf öğrencilerinin empati eğilimleri ile aile birliğini önemsemeleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between the empati tendencies of the first class 4 students and their importance of family association
  1. Tez No: 636004
  2. Yazar: KAHRAMAN KOCA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NUSRETTİN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Değerler Eğitimi, Aile Birliğini Önemseme, Aile Değerleri, Empati Eğilimi, Values Education, Caring for Family Unity, Family Values, Empathy Tendency
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmanın amacı ilkokul 4.sınıf öğrenicilerinin empatik eğilimleri ile aile birliğinin önemsemeleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırma Ağrı'nın Tutak ilçesinde 224 ilkokul 4.sınıf öğrencisi üzerinde yapılmıştır. Araştırma nicel araştırma yöntemlerinden tarama yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda öğrencilerin empati eğilimleri ile aile birliğini önemsemeleri arasındaki ilişkiyi incelemek için ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma verileri empati eğilim ölçeği, aile birliğini önemseme ölçeği ve kişisel bilgi formuyla toplanmıştır. Toplanan veriler spss 22.0 veri analiz paketi ile analiz edilmiştir. Öğrencilerin empati eğilimleri ile aile birliğini önemseme ve alt boyutları (sevgi, saygı, iletişim, sadakat) arasındaki ilişki incelenirken korelasyon analizi yapılmıştır. Öğrencilerin empati eğilimlerinin aile birliğini önemseme ve alt boyutları arasındaki ilişkinin ne kadarını açıkladığına ilişkin sonuçlar için basit doğrusal regrasyon analizi yapılmıştır. Öğrencilerin kardeş sayısı değişkeni ve karşı cinsten kardeşi olma durumuna göre, empati eğilimleri ve aile birliğini önemsemeleri anlamlı farklılaşmakta mıdır? problemi için ise t testi analizi kullanılmıştır. Buna göre öğrencilerin empati eğilimleri ile aile birliğini önemsemeleri, saygı, iletişim alt boyutları arasında pozitif ve düşük düzeyde anlamlı ilişki bulunmuştur. Empati eğilimleri ile sevgi alt boyutu arasında pozitif ve düşük düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Empati eğilimleri ile sadakat değeri arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Çocukların empati eğilimlerinin aile birliğini önemseme alt boyutlarının ne kadarını açıkladığına dair basit doğrusal regrasyon analizi sonuçları şu şekildedir. Öğrencilerin empati eğilimleri ile alt boyutları olan saygı, sevgi, iletişimleri arasında anlamlı bir ilişki bulunup empati eğilimleri sevginin %11.6'sını iletişimin %6.7'sini, saygının %1.7'sini açıklamaktadır. Empati eğilimleri ile sadakat arasında anlamlı bir ilişki bulunmayıp %1.2' sini açıklamıştır. Öğrencilerin kardeş sayısı değişkeni ve karşı cinsten kardeşi olma durumuna göre empati eğilimleri ve aile birliğini önemsemeleri anlamlı farklılaşmakta mıdır? problemine ilişkin t testi sonuçlar ise şu şekildedir. Öğrencileri empati eğilimleri kardeş sayısı ve karşı cinsten kardeşi olması durumuna göre anlamlı farklılaşmamaktadır. Öğrencileri aile birliğini önemsemeleri ve alt boyutları (sevgi, saygı, iletişim, sadakat) kardeş sayısı ve karşı cinsten kardeşi olma durumuna göre de anlamlı farklılaşmamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the relationship between the empathic tendencies of primary school 4th grade students and the caring of family unity. The research was carried out on 224 primary school 4th grade students in Tutak district of Ağrı. The research was carried out with the screening method, which is one of the quantitative research methods. In this context, a relational screening model was used to examine the relationship between students' empathic tendencies and caring for family unity. The research data were collected with empathy tendency scale, family unity care scale and personal information. The collected data were analyzed with spss 22.0 data analysis package. Correlation analysis was conducted while examining the relationship between students' empathy tendencies and caring for family unity and their sub-dimensions (love, respect, communication, loyalty). Simple linear regression analysis was performed for the results of the students' empathy tendencies, considering the unity of the family and how much the relationship between their sub-dimensions explained. Do the students differ in terms of their empathy tendencies and family unity, depending on the number of siblings and being a brother of the opposite sex? t test analysis was used for the problem. Accordingly, a positive and low level of significant relationship was found between students' empathic tendencies and caring for unity, respect, and communication sub-dimensions. A positive and moderately significant relationship was found between the empathic tendencies and the love sub-dimension. There was no significant relationship between empathy trends and loyalty value. The results of simple linear regression analysis on how much of child empathy tendencies explain sub-dimensions of caring for family unity are as follows. There is a significant relationship between students' empathy tendencies and their sub-dimensions, respect, love, and communication, and empathy tendencies explain 11.6% of love, 6.7% of communication, 1.7% of respect. There was no significant relationship between empathy trends and loyalty and explained 1.2%. Do students differ in their empathy tendencies and family unity in terms of their number of siblings and being a brother of the opposite sex? The t test results related to the problem are as follows. Students' empathy tendencies do not differ significantly based on the number of siblings and the fact that they have siblings from the opposite sex. The students do not differ significantly depending on the importance of family unity and their sub-dimensions (love, respect, communication, loyalty) according to the number of siblings and being a brother of the opposite sex.