Sağlık çalışanlarının öznel iyi oluş düzeylerinin çalışma motivasyonuna etkisi
Subjective well-being levels of healthcare professionals effect on work motivation
  1. Tez No: 636023
  2. Yazar: NESİH ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİLAL AK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, Hospitals, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Management, Health Management, Motivation, Subjective Well-being
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Biruni Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Sağlık kuruluşlarına gelen hastalar ve sağlığını kontrol ettirmek isteyen kişilerin tüketilen hizmet ile beklenilen hizmet anlayışı hızlı bir şekilde değişmektedir. Bu hususta beklenti, belirli bir performansın önceden gösterileceğini ummaktır. Bu nedenle sağlık sektörü paydaşları var olan potansiyellerini yükseltmek ve olanı kaybetmemek için tüm bu hasta ve sağlık hizmeti talep edenlerin beklenti düzeylerinden haberdar olmak ve bu doğrultuda sağlık hizmetlerini geliştirmeye odaklanmalıdırlar. Aynı zamanda sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışanların iş tatmini ve memnuniyeti seviyesini artırarak motivasyonlarını yükseltmelidirler. Bu hususlar göz önüne alındığında motivasyonu ve öznel iyi oluşu etkili biçimde kullanacak olan sağlık ve hastane yöneticileri büyük önem taşımaktadırlar. Bu sebeple ilk bölümde, yönetim, sağlık yönetimi, sağlık hizmetleri, hastane ve sağlık kuruluşları hakkında bilgiye yer verilmiştir. İkinci bölümde ise motivasyon, yönetim kuramlarında motivasyon, motivasyonu arttırma yöntemleri ve motivasyonda özendirici araçlar, müşteri memnuniyeti ve hizmet kalitesi, sağlık kuruluşlarında müşteri memnuniyeti kavramlarına değinilerek bu alanda yapılan literatür kaynaklarına yer verilmiştir. Bu çalışmanın temel amacı sağlık çalışanlarının, öznel iyi oluş düzeylerinin çalışma motivasyonuna etkisinin incelenmesidir. Bu amaçla üçüncü bölümde, sağlık çalışanlarının günlük hayatta ve iş ortamında kendilerini ne kadar iyi hissettiklerine dair araştırmalardan ilham alınarak, öznel iyi oluş ve öznel iyi oluşu artırıcı faktörler üzerinde durulmuştur. Son bölümde araştırmamızın doğrultusunda yapılan araştırma ile ilgili bilgilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The service consumed by the patients coming to the health institutions and the people who want to have their health checked rapidly changes with the expected service understanding. The expectation in this respect is to hope that a certain performance will be demonstrated in advance. Therefore, public and private health sector stakeholders should be aware of the expectation levels of all these patients and health care demanders in order to increase their existing potential and not to lose what they have, and focus on improving health services accordingly. At the same time, they should increase the motivation of employees in health institutions and organizations by increasing the level of job satisfaction and satisfaction. When these issues are taken into consideration, health and hospital managers who will use motivation and subjective well-being effectively are of great importance. Therefore, in the first part, information about management, health management, health services, hospitals and health institutions are given. In the second part, the concepts of motivation, motivation in management theories, methods of increasing motivation and incentive tools in motivation, customer satisfaction and service quality, customer satisfaction in health institutions are mentioned and the literature resources in this field are mentioned. The main purpose of this study is to investigate the effect of subjective well-being of health workers on work motivation. For this purpose, in the third part, subjective well-being and subjective well-being factors are emphasized by being inspired by the researches on how well the health workers feel themselves in daily life and work environment. In the last section, information about the research conducted in line with our research is given.