Deneyimsel pazarlamanın marka kişiliği ve marka sadakati üzerindeki etkisi: Hava yolu ulaşım sektöründe bir uygulama
The effect of experiential marketing on brand personality and loyalty: A study on airline transportation industry
- Tez No: 636035
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARZU DENİZ ÇAKIROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Deneyimsel pazarlama, marka deneyimi, marka kişiliği, marka sadakati, Experiential marketing, brand experience, brand personality, brand loyalty
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Günümüz tüketici ihtiyaçlarının değişim göstermesi geleneksel pazarlama anlayışının da değişmesini beraberinde getirmiştir. Artık deneyim ekonomisinin ortaya çıkardığı ve tüketici deneyimlerine odaklanan yeni bir pazarlama anlayışı hakimdir. Deneyimsel pazarlama işletmelerin farklılık yaratmak için kullandığı önemli stratejilerden biri haline gelmiştir. Tüketicilere sunulan mal veya hizmetlerin fonksiyonel faydalarının yanı sıra unutulmaz deneyimler yaşatılması onların markayla kişilik anlamında bütünleşmesini sağlamakta ve markaya olan sadakatlerini de artırmaktadır. Buradan hareketle bu çalışmada deneyimsel pazarlama, marka kişiliği ve marka sadakati arasındaki ilişkiler havayolu şirketlerinden hizmet alan tüketicilere bir anket çalışması ile incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre deneyimsel pazarlama marka kişiliği ve sadakati üzerinde etkilidir. Buna ek olarak marka kişiliği de marka sadakati üzerinde etkilidir.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF EXPERIENTIAL MARKETING ON BRAND PERSONALITY AND LOYALTY: A STUDY ON TRANSPORTATION INDUSTRY The changes in today's consumer needs brought along the change in the traditional marketing approach. Now, a new marketing approach dominated by the economy of experience and focusing on consumer experiences prevails. Experiential marketing has become one of the important strategies that businesses use to make a difference. In addition to the functional benefits of the goods or services, offering unforgettable experiences to consumers provides the integration with the brand in personality sense and increases their loyalty to the brand. Therefore, in this study, the relationships among experiential marketing, brand personality and brand loyalty were examined by a survey study for consumers receiving services from airline companies. According to the results obtained, experiential marketing has an impact on brand personality and loyalty. In addition, brand personality also has an impact on brand loyalty.