Endüstri 4.0 teknolojilerinin işletme fonksiyonlarına etkileri: Farklı sektör işletmelerine yönelik nitel bir araştırma
The impacts of Industry 4.0 technologies on business functions: A qualitative research on various business sectors
- Tez No: 636046
- Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Endüstri 4.0, Dördüncü Sanayi Devrimi, Nesnelerin İnterneti, Akıllı Üretim Sistemleri, Yapay Zekâ, Industry 4.0, Fourth Industrial Revolution, Internet of Things, Smart Manufacturing Systems, Artificial Intelligence
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu çalışmanın amacı, Endüstri 4.0 temel bileşenleri ve ilişkili teknolojilerin oluşturduğu devrimsel etkileri örnek olaylar aracılığıyla tespit etmek, farklı sektör işletmelerinde mevcut durumda gözlemlenen ve kısa süre içerisinde yaşamın bir parçası olması öngörülen etkileri incelemektir. Alan yazın incelendiğinde, Endüstri 4.0'ın temel bileşenlerinin yanı sıra ilişkili teknolojilerin de var olduğu görülmektedir. Ancak yapılan çalışmalarda Endüstri 4.0'ın temel dinamikleri ve ilişkili teknolojilerin bir bütün halinde değerlendirilmediği görülmektedir. Bu yönüyle yapılan çalışma yazındaki boşluğu doldurmaktadır. Ayrıca, Endüstri 4.0 teknolojilerinin işletme fonksiyonlarına olan etkileri konusunda yeterince araştırmanın mevcut olmaması, hem çalışmayı diğer çalışmalardan farklı kılmakta hem de önemini ortaya koymaktadır. Araştırma boyunca, Endüstri 4.0; kapsadığı temel bileşenler ve ilişkili teknolojiler ile birlikte değerlendirilmiştir. Araştırmanın uygulama kısmını oluşturan bölümde ise nitel araştırma desenine uygun olarak toplanmış olan örnek olaylar, içerik analizi ve vaka analizi yöntemleri kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular önermeler mantığı ve akıl yürütme (çıkarım) kurallarına dayanarak eksik tümevarım (bilimsel tümevarım) yöntemiyle yorumlanmışlardır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine through case studies the revolutionary impacts of main components of Industry 4.0 and its related technologies, which are currently observed in distinct business sectors and examine their impacts which, are expected to be a part of our lives in the near future. When the literature is examined, it is seen that there are associated technologies as well as the main components of industry 4.0. However, studies, which are in the literature, show that the main dynamics of Industry 4.0 and associated technologies have not been examined as a whole. At this point, our study fills the gap existing in the literature. In addition, lack of sufficient study on the impacts of the industry 4.0 technologies on business functions, distinguishes our study from others and reveals its importance. Throughout the research, Industry 4.0 has been examined together with contained main components and associated technologies. In the section that forms the practical part of the research, the cases which were collected in accordance with the qualitative research pattern were analyzed by using content analysis and case study methods. The findings have been interpreted by incomplete induction (scientific induction) method, based on the propositions logic and logical reasoning (inference).