Genç işsizlik ekonomik büyüme ilişkisi: Türkiye örneği
Youth unemployment relationship between economic growth: In Turkey
  1. Tez No: 636064
  2. Yazar: ONUR YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU YILMAZ ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Genç işsizliği, Ekonomik büyüme, Johansen Eşbütünleme testi, Granger nedensellik testi, Youth Unemployment, Economic Growth, Johansen Conintegration Test, Granger Causality Test
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Günümüz toplumlarında önemli iki sosyo-ekonomik kavram vardır. Birisi işsizlik, diğeriyse ekonomik büyümedir. Bu kavramlar, toplumları ve bireyleri doğrudan ilgilendiren ve normal şartlar altında politika yapıcıların veya iktidar sahiplerinin geleceğini de etkileyen olgulardır. Her ülke için geleceğin teminatı olan genç bireylerin işsizliğiyse bu bağlamlardan çok uzak olmayan toplumsal bir gerçekliktir. Nitekim genç işsizliği, bireyler üzerindeki ruhsal bunalımı tetiklemekte, uzun bir dönemdeyse toplumlarda karmaşaya neden olmaktadır. Uzun süren iş arama süreleri, kayıt dışı çalışma şartları ve sayılabilecek bir çok olumusuz koşullarda bireysel ve toplumsal ekonomik kayıplarla sonuçlanmaktadır. Son dönemlerde ekonomilerde istihdamsız büyüme ile karşılaşılmaktadır. Gelişen dünyada her gecen gün fiziksel emeğin yerini aklın aldığı verimliliğin esas olduğu bir dönem söz konusu olmaktadır. Emek faktörü yerine sermaye ağırlıklı büyümelerin yaşandığı ekonomilerde istihdamsız büyümeler ortaya çıkmaktadır. Nitekim gelişen teknolojik yapılar fiziksel gücün yerini almaya devam etmekte ve katma değerde fark yaratan üretimler yapılmaktadır. Dünyadaki gelişmeleri takip etmekte geri kalan ülkelerde yoksulluk ve geri kalmışlıklık devam ederken ciddi oranda işsizlikte kendini göstermektedir. Artan genç işsizliğin nedenlerini değişen büyüme modellerinde aramak süphesizki yetersizdir. Söz konusu işsizliğin bazı mikro ve makro nedenleri de mevcuttur. Dolayısıyla çalışamada böylesi önemli bir konunun irdelenmesi amaçlanmıştır. Genç işsiziliği ve ekonomik büyüme arasındaki ilişkinin nasıl ve ne yönde gerçekleştiği çalışmanın temel amacını oluşturmaktadır. Bu amaçla oluşturulan ekonometrik modelde genç işsizliği bağımsız değişken, ekonomik büyüme bağımlı değişkeni ifade etmektedir. Çalışmada değişkenlerin durağanlık özelliklerini tespit etmek için birim kök testleri uygulanmıştır. Test sonuçlarına göre değişkenler farkında durağan çıkmıştır. Aynı seviyede durağanlık özelliği gösteren değişkenler için uzun dönemli ilişkinin tespiti için Johansen Eşbütünleme testi uygulanmıştır. Teste göre uzun dönemli ilişkinin var olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Değişkenlerin arasındaki ilişkinin yönünü tespiti için nedensellik testi uygulanmıştır. Test sonucuna göre gayri safi yurt içi hasılanın genç işsizliğin nedeni olduğu bulgusuna ulaşılmıştır
Özet (Çeviri)
There are two important socio-economic concept in today's societies. One is unemployment and the other is economic growth. These concepts are those that directly concern communities and individuals and, under normal circumstances also affect the future of policy makers or power holders. The unemployment of young individuals which is the guarantee of the future for each country, is a social reality not far from these contexts. As a matter of fact, youth unemployment triggers the psychological crisis on individuals and causes confusion in societies for a long time. Long job search times result in unregistered working conditions and individual and social economics losses in many unfavorable conditions. Unemployment growth in economies has been encountered lately. Every day in the developing world, there is a period in which the efficiency that the mind replaces physical labor is essential. Unemployed growths occur in economies with capital-based growth instead of lobar factor. As a matter of fact, developing technological structures continue to replace physical power and productions that make a difference in added value are made. While following the developments in the world, while poverty and backwardness continue in the remaining countries, it show itself in serious unemployment. Undoubtedly, it is insufficient to search for the causes of increasing youth unemployment in changing growth models. There are some micro and macro causes of this unemployment. Therefore, it was aimed to examine such an important issue in the study. . How and in what direction does the relationship between youth unemployment and economic growth occur is the main purpose of the study. In the econometrics model created for this purpose, youth unemployment means independent variable and economic growth dependent variable. In the study, unit root tests were applied to determine the stationary properties of the variables. According to the test result, the variables were stable, aware. For the variables that show the same level of stability, the Johansen Cointegration test was used to determine the long-term relationship. According to the test, it was concluded that the long-term relationship exists. A causality test was applied to determinet the direction of the realationship between the variables. According to the test result, it was found that the gross domestic product was the cause of youth unemployment.