Aşamalı öz-yönetimli öğrenme modelinin uzaktan İngilizce eğitiminde kullanılmasının hazır bulunuşluğa, başarıya, tutuma ve kalıcılığa etkileri
Effects of using the staged self-directed learning models at distance English learning on readiness, achievement, attitudes and retention
- Tez No: 636067
- Danışmanlar: PROF. DR. RAŞİT ÖZEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yabancı Dil Olarak İngilizce, Öz-Yönetimli Öğrenme, Uzaktan Eğitim, İngilizceye Yönelik Tutum, Uzaktan Eğitime Yönelik Tutum, English as a Foreign Language, Self-Directed Learning, Distance Education, Attitude toward English, Attitude toward Distance Education
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 389
Özet
Bu çalışmanın amacı, Grow (1991) tarafından geliştirilen Aşamalı Öz-Yönetimli Öğrenme Modeli temel alınarak araştırmacı tarafından hazırlanan öz-yönetimli öğrenme programının uzaktan İngilizce eğitiminde uygulanmasının öz-yönetimli öğrenmeye hazırbulunuşluğa, başarıya, İngilizce dersine yönelik tutuma, uzaktan eğitime yönelik tutuma ve kalıcılığa etkilerinin incelenmesidir. Bu çalışma, yarı deneysel bir çalışma niteliğindedir ve desenini ön-test, son-test kontrol gruplu desen oluşturmaktadır. Çalışmanın örneklemini 2017-2018 akademik yılı güz döneminde Türkiye'nin kuzeybatısında yer alan bir devlet üniversitesinin Eğitim Fakültesine ait Sosyal Bilgiler Eğitimi ve Türkçe Eğitimi Anabilim Dallarının birinci sınıflarının güz dönemine kayıt yaptırarak 3 kredilik İngilizce-I dersini uzaktan eğitim yoluyla alan 146 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Veriler, Fisher, King ve Tague (2001) tarafından geliştirilen ve Şahin ve Erden (2009) tarafından Türkçeye uyarlanan Öz-Yönetimli Öğrenmeye Hazırbulunuşluk Ölçeği; araştırmacı tarafından geliştirilen başarı testi; Tuncer, Berkant ve Doğan (2015) tarafından geliştirilen İngilizce Dersine Yönelik Tutum Ölçeği ve Kışla (2105) tarafından geliştirilen Uzaktan Eğitime Yönelik Tutum Ölçeği ile toplanmıştır. Toplanan veriler, SPSS-23 istatistik paket programında bootstrap tekniği kullanılarak yapılan bağımsız örneklemler t-testleri aracılığıyla analiz edilmiştir. Grup değişkenine göre yapılan analizlerde, İngilizce Dersine Yönelik Tutum Ölçeğinin İngilizcenin Önemi ve Öğrenmeye Yönelik Tutum alt boyutlarına ait ön-test ve son-test puanları arasında deney grubu lehinde, başarı testi ve Öz-Yönetimli Öğrenmeye Hazırbulunuşluk Ölçeğine ait son-test ve kalıcılık testi puanları arasında ise kontrol grubu lehinde anlamlı farklar tespit edilmiştir. Ancak grup değişkenine göre yapılan analizlerde, başarı testi, İngilizce Dersine Yönelik Tutum Ölçeğinin İstek ve Kaygı alt boyutu, Öz-Yönetimli Öğrenmeye Hazırbulunuşluk Ölçeği ve Uzaktan Eğitime Yönelik Tutum Ölçeğine ait ön-test ve son-test puanları ve İngilizce Dersine Yönelik Tutum Ölçeği ve Uzaktan Eğitime Yönelik Tutum Ölçeğine ait son-test ve kalıcılık testi puanları arasında herhangi bir fark tespit edilememiştir. Cinsiyet değişkenine göre yapılan analizlerde ise başarı testi ve tüm ölçeklere ait hem ön-test ve son-test puanları arasında hem de son-test ve kalıcılık testi puanları arasında herhangi bir fark tespit edilememiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study is to investigate the implementation effects of the self-directed learning program prepared by the researcher, based on Grow's (1991) Staged Self-Directed Learning Model on self-directed learning readiness, academic achievement, attitudes towards English and attitudes towards distance learning. The present study is a quasi-experimental design designed as a pre-test and post-test with control group. The sample of the study is composed of 146 prospective teachers enrolled in the compulsory course of English-I given via distance education in the departments of Social Sciences and Turkish Education in a state-run university in the north-west of Turkey during the fall semester of 2017-2018 academic year. The data were collected by Self-Directed Learning Readiness Scale developed by Fisher, King and Tague (2001) and adapted to Turkish by Şahin and Erden (2009); Achievement Test developed by the researcher; Attitude Towards English Course Scale developed by Tuncer, Berkant and Doğan (2015) and Attitude Towards Distance Education Scale developed by Kışla (2015). The collected data were analyzed through Independent Samples t-test using bootsrap technique in SPSS-23 statistical package program. In the analyses performed according to group variable, it was determined that there were statistically significant differences in favor of expreimental group between pre-test and post test scores in Importance of English and Attitude Towards Learning subscales of Attitude Towards English Course Scale and also there were statistically significant differences in favor of control group between post-test and retention test scores in achievement test and Self-Directed Learning Readiness Scale. In the analyses performed according to group variable, on the other hand, it was not determined any differences between pre-test and post-test scores in achievement test, Desire and Anxiety subscale of Attitude Towards English Course Scale, Self-Directed Learning Readiness Scale and Attitude Towards Distance Education Scale. In the analyses performed according to gender variable, it was determined differences neither between pre-test and post test scores nor between post-test and retention test scores in achievement test and all the scales.