Belediyelerde stratejik planlamanın uygulanışında karşılaşılan güçlükler ve çözüm önerileri
- Tez No: 636066
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ATİLLA AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Stratejik Yönetim, Stratejik Planlama, Belediyeler, Belediyelerde Stratejik Planlama, Strategic Managment, Strategic Planning, Municipalities, Strategic Planning In Municipalities
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Günümüz dünyasında bilimden teknolojiye, siyasetten ekonomiye, özel teşebbüs yönetimlerinden kamu yönetimine kadar; bireylerin, devletlerin ve kurumların yapılarında uzun vadeli değişikliklere yol açacak sürekli ve süratli bir gelişim ve değişim yaşanmaktadır. Örgütler de bu değişikliklerin yarattığı belirsiz durumu tahmin ederek devamlılık sağlamak amacındadırlar. Yine bu değişimler ile ortaya çıkan yeni kamu yönetimi anlayışı da kamu kurumlarında ortaya çıkabilecek olumsuzluklara karşı önlem almak amacıyla stratejik planlama tekniğini gündeme getirmiştir. Kamu kurumlarını yenilikçi ve etkin bir hale getirebilmek amacıyla birtakım yasal düzenlemeler zorunlu kılınmıştır. Bu bağlamda, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile kamu kurumlarında stratejik planlama tekniğinin yasal alt yapısı oluşturulmuştur. Özel sektör kaynaklı bir yaklaşım olarak ortaya çıkan stratejik planlama tekniği, günün şartlarına ve değişimlere ayak uydurabilmeleri adına, belediye yönetimlerince gerçekleştirilmesi zorunlu hale gelmiştir. Ekonomik açıdan kurumların kaynaklarının kıt olması ve siyasi açıdan da halkın katılım isteklerinin artmasıyla hesap verilebilirlik ve kaliteli hizmet hususundaki eksiklikler, belediyelerde stratejik planlama tekniğinin öneminin arttırmaktadır. Bu çalışma kapsamında, birinci bölümde; stratejik yönetim ve stratejik planlama kavramları aşamaları ile birlikte ele alınmaktadır. İkinci bölümde; Türkiye'de belediyeler ve büyükşehir belediyelerinin yapısı ve yasal dayanakları ele alınmaktadır. Üçüncü olarak belediyelerde stratejik planlamanın hukuki boyutları ve tarihçesi anlatılmaktadır. Son bölümde ise Sayıştay raporları ve faaliyet raporları çerçevesinde belediyelerde stratejik plan çalışmaları esnasında karşılaşılan muhtemel sorunlar örnek belediyeler ile yer almaktadır ve bu sorunlara çözüm önerileri geliştirilmeye çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
There is happening continual and rapid development and change from science to technology, from politics to economy, from private enterprise to public administration in the modern world, which can cause long term alteration, The organizations's purpose is to estimate uncertain situation which is caused these change. Also, the new public administration with this change, come into question strategic planning technique in order to take precaution against to negativity . However,some regulations have become compelsory to make public agency innovative and effective . İn this context, Strategic planning technic of public administrations is established legal infrastructure thanks to Law No. 5018 on Public Financial Management and Control. The strategic planning tecnic which is welded private sector have become compelsory to adapt current situation and changing. With the increase of public demanding and scare resources and also with lack of accountability and quality service make strategic planning teknic important for the municipality. At this scope of study, at first chapter, the reasearcher examine strategic managment and strategic planning together. At second chapter, researcher examines municipalities, metropolitan municipalities and legal arrangments in Turkey. At third chapter,researcher gives information about history and legal situation of strategic planning teknic. At the final chapter, there is sample cases in municipalities in the course of strategic planning teknic and also solution offers about this issue Within the framework of audit report and activity report.