Yeni medya'da fotoğraf ve videografi bağlamında grafik tasarımın evrimi ve içerik üretimi
Evolution of graphic design and content production in the context of photography and videography in new media
  1. Tez No: 636153
  2. Yazar: BULUT TANYERİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. ESRA SAĞLIK ŞENALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, İletişim Bilimleri, Fine Arts, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Medya, YouTube, İçerik Üretimi, Grafik Tasarım, Videografi, New Media, YouTube, Content Creation, Graphic Design, Videografi
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Grafik tasarım eğitimi Türkiye'de, 1927'de Afiş Atölyesi olarak Güzel Sanatlar Akademisi'nde, 1957'de Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu'nda grafik temelli bölümler açılarak verilmekte olsa da; bu eğitimin ülke genelinde, '80'li yıllara kadar Güzel Sanatlar fakültelerinde ve Eğitim fakültelerinde Resim-Resim İş bölümlerinde de verilmiş olduğunu söylemek yanlış olmaz. Gelişen teknoloji ve açılan yeni pazar alanlarının eklenmesiyle resmin alt bir dalından öteye geçen grafik bölümü; Anadolu Üniversitesi'nde 1985, Bilkent Üniversitesinde 1986 seneleri itibariyle akademik alana kazandırılmış ve bu alanda eğitim öğretime başlanmıştır. Bugün de benzer bir durum Grafik Tasarımın içinde gerçekleşmektedir. Yeni Medya mecralarının geleneksel Masaüstü Yayıncılık alanlarından ayrılma noktasında, dünya genelinde üniversitelerde yeni bölümler denenmekte, piyasada ve akademik ortamlarda gerekliliği tartışılmaktadır. Güzel Sanatlar, Grafik Tasarım ve Görsel İletişim Tasarımı eğitimlerinin altyapısıyla oluşturulmaya çalışılan araştırma ile literatür taraması, ve medya sektörü tecrübesi ile uygulamalı bir proje ile desteklenen bir tez içeriği hazırlamak hedeflenmiştir. Sosyal medya mecralarında can bulan ve bir iş modeline dönüşmekte olan, TV ve/veya film yapımcılığı ve reji kompleksitesi boyutlarında ve detaylarında prodüksiyon gerektirmeyen düşük bütçeli yapımların; son on yıl sürecinde kendini kanıtlamakta olduğunun, grafik ve iletişim alanlarında(bu tez detayında), akademik ortamlarda bahsedildiğine ve tartışıldığına rastlanmamıştır. Bu eksiklik bir sorunsal addedilerek incelenmiş; ön tanımlayıcı altyapı sütunları, temel ve tarihçe anlatımlarıyla açıklanarak desteklenmiştir. Sonucunda varılmak istenen hedef, orijinal bir yorum ile ifade edilmiştir. Bu orijinal yorum, video formatında üretilen bir içerik olup; kağıda dökümünde videodan alınan ekran görüntüleri ve açıklamalarla ifade edilmektedir.
Özet (Çeviri)
The education of graphic design in Turkey, started in 1927 at the Fine Arts Academy in İstanbul, under the name Poster Workshop, while later in 1957 graphic-based departments were opened at Devlet Tatbiki Fine Arts College, actual graphic education in universities across the country, started in the 80s under Painting/Art Teaching departments at fine arts faculties. With the emerging technologies and new markets for the business, it became more than a workshop under other departments and official education started in 1985 at Anadolu University, and in 1986 at Bilkent University. It can be said that today a similar situation about the name Graphic Design is present: mediums of New Media are at a point of divergence from conventional Desktop Publishing. Universities around the world are trying new department branchings and separations under faculties. And its necessity is being argued in academy and business societies. An applicable video project is planned to be produced with the basis of fine arts, graphic design, and visual communication design educations, and media business experience, with the support of research and literature review. Low budget productions that found life in social media platforms and becoming a business model, which does not require a level of production and behind the camera complexity such as TV and/or movie production. This way of low budget content creation has not been encountered to be mentioned and argued in academic mediums. This insufficiency is considered problematic and is explained with preliminary identifier infrastructure pillars; basics and brief historical expressions. The target desired to be reached, as a result, is expressed via an original rendition. This production is a content designed in video format and is explained in this thesis with screenshots from the video.